Sjukdom på jordgubbar?

Jag har pallkragar med jordgubbar Sonata, Malwina, Loran, Rumba, Flair, Polka och Tristan, som är ca 5 år gamla och nya plantor från utlöpare från Sonata och Flair m.fl. Detta år har de många frukter blivit små och missbildade och de på Sonata och dess nya utlöparplanta får stora frukter men de blir brunaktiga och ruttnar istället för att mogna. Se bilder. När jag googlade hitta jag info som stämmer ganska bra med en svampsjukdom som kallades "Sen röta", men det var en översatt sida så det kanske är fel namn. Varför blir frukterna så här, vad tror ni orsaken kan vara och vad ska jag göra åt det? Årets skörd går inte att rädda, men kan jag rädda nästa års, eller behöver jag köpa nya plantor och ev. även byta all jord i pallkragarna?
Anna

Kommentarer

 • Hej Anna!

  Det är svårt att säga med total säkerhet vad som drabbar dina jordgubbsplantor, men sannolikt rör det sig om något slags röta. Jag misstänker att det t ex skulle kunna röra sig om läderröta, som kan angripa bären i alla stadier och som får bären att bli bruna -  eller om angreppet sker i ett sent stadium av mognaden, mer lilafärgade. Då rötan sprids från jorden och upp till bären så är det viktigt att man är noggrann med att täcka under plantorna med t ex halm eller plast. Du kan läsa mer om läderröta i SLU:s faktablad: Kron- och läderröta på jordgubbar.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack för svaret.
  Blir sporerna kvar i jorden efter vintern? I så fall behöver jag väl byta jorden? Och är inte själva plantan infekterad så att bären smittas nästa år? I så fall behöver jag väl köpa nya plantor också?
  Jag har även rabarber i dessa pallkragar och det ser inte heller ut att må bra. Kan de också påverkas av läderröta?
 • Jag tänkte fel. Plantorna är bara två år.
 • Hej Anna!

  Plantorna infekteras inte av läderrötan, utan endast bären smittas vid direktkontakt med jorden. Om du täcker jorden ordentligt innan bären bildas undviker du att bären smittas nästa år. Att byta all jord är såklart ett alternativ, men smittad jord kan ju följa med de gamla plantorna, så då skulle jag köpa nya plantor också. Men som sagt, det brukar räcka att täcka ordentligt under jordgubbskarten. Rabarber smittas inte av läderröta.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.