Sjukdom på trädgårdsväxter.

Hej!

Jag har två stycken frågor; en om solhatt och en om schersminbuske.

Solhatten fick fula lite missformade blad och små små vita prickar under bladen, vad kan detta vara, vad beror det på och hur får man bort det?

Andra frågan är om en schersminbuske som växer dåligt och får bruna/ svarta blad samt att de blir missformade. Undrar samma på den här; vad är det, vad beror det på och hur blir jag av med det?

Skickade med två bilder på de båda växterna. 

Mvh Theresia
Theresia Werin

Kommentarer

  • Hej Theresia,
    Tack för frågor och bilder. Solhatten ser ut att haft besök av minerarflugor. Det vita prickarna är där flugan stuckit in äggen i bladen och vävnaden runtomkring har dött pga att larverna ätit av denna. Solhatten tar inte skada av minerarflugan men dess angrepp förfular såklart plantan. Så snart du ser ett angrepp bör du plocka bort de bladen för att minimera spridning.

    Schersminen däremot ser ut att drabbats av svampangrepp. Det kan uppstå om busken är i obalans på grund tex näringsbrist om tex marken är dåligt dränerad vilket gör att rötterna drabbats av syrebrist. Fundera på hur den är planterad och om den möjligen bör byta plats. Gödsla med naturgödsel på våren samt gallra grenverket för att släppa in mer ljus och öka luftcirkulationen.
    Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.