Till senaste kommentaren

Vad är det för "brunt pulver" på mina tomatplantor?

Hej!
Har något på mina tomatplantor som jag inte får något svar på vad det är eller vad jag ska göra. ska försöka skicka med några bilder. är som ett brunt pulver på blad och tomater och så förtvinar de. stjälkarna påverkas och det påminner lite om när jag hade någon form av röta för många många år sedan. har ett större och ett mindre växthus och även tomater på friland. olika sorter. Nästan alla är påverkade. gurkplantor, physalis, melon som står i samma jord är inte påverkade. tomaterna får som ett sprick mönster som små kart.

Tacksam för svar!
M
Maria

Kommentarer

 • Hej Maria,
  Tack för fråga och bilder. Dina tomatplantor ser ut att ha fått mjöldagg vilket kan komma om luft och jord är för torr och varm. Försök att hålla en jämn fuktighet i jorden och spraya plantorna med vatten med jämna mellanrum. Att katten spricker beror förmodligen på en obalans i bevattning och näring. Gödsla med tomatnäring och komplettera med Epsomsalt som är magnesiumrikt. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej!
  Jag har kollat på bilder på mjöldagg och det ser inte riktigt ut som på mina plantor. Nu har jag ju varit runt med mina blad irl till en massa personer, bla till personal på Blomsterlandet. Ni har ju bara fått bilder. Men om det var mjöldagg, borde inte de jag har lämnat mina blad till sett att det var det? tänker att mjöldagg borde vara relativt vanligt? Jag har något brunt mjöl typ på mina blad, inte vitt. Kan det fortfarande vara mjöldagg? Jag har droppbevattning i båda växthusen. vattnas 6 på morgonen och 18 på kvällen. blomsterklasarna krummar ihop och det är de tomaterna som spricker.
  Mvh
  Maria


  B


  maria
 • Hej igen Maria,
  Precis som du säger är det inte alltid lätt att se vad som felar utifrån en bild. Men det ser ut att vara bladmögel av någon sort. Det finns många olika sorter och vissa får vita sporer och andra bruna. Jag håller dock fortfarande fast vid att det hänger ihop med ojämn vattning (tecken på det när frukterna spricker) samt möjligen att det är för fuktigt inne i växthuset (därav bladmögel). Önskar dig en fin dag:)
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej!
  Ledsen att jag argumenterar men jag vill verkligen förstå vad som är fel och vad jag kan göra för att det inte händer igen. de spruckna tomaterna är bara på de angripna plantorna. inte på de tomater som utvecklats som de ska och bevattningen är samma. i det stora växthuset är jag snarare bekymrad över att jag inte får upp luftfuktigheten tillräckligt. det är alltid stor skillnad mellan det lilla och det stora. och det är i det stora som tomaterna är värst angripna, även om det är problem både i det lilla växthuset och på samtliga plantor jag har ute.
  MVH
  Maria
  maria
 • Hej igen,
  Jag förstår att du vill veta för att kunna åtgärda och framförallt förebygga. Men om du håller en jämn bevattning och växthuset håller en bra luftfuktighet kan angreppet orsakas av en annan svamp, Fulvia fulva eller sammetsfläcksjuka. Du bör i så fall plocka bort bladen som är angripna. Att frukterna endast spricker på de tomater som är angripna hänger förmodligen ihop med att plantorna är försvagade och då sker en obalans i närings och vattenupptagning. Ett tips är att välja resistenta tomatsorter mot bladmögel som tex Marmande, Jelly bean , Legend, Santa, Lemon boy och Roma. Hör av dig igen om du vill att jag utvecklar svaret ytterligare.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.