Skadad granhäck

Vi fick en vattenläcka i markrören på vårt sommarställe vilket gjorde att de behövde slita bort en stor del av våran gamla granhäck som var ca 2,5 m hög och nästan lika bred. De granar som nu återstår ser ut att vara i väldigt dåligt skick. De har bara ett tunt grönt barrtäcke och innanför det är allt brunt, torrt och fult, vilket nu är blottat från sidan. Vi tror också att en hel del rötter, som växt fast i de borttagna granarna, har kommit till skada. Vi har läst att det kan leda till problem som röta etc. Även grenar har slitits bort för att de satt fast i varandra Rekommenderar ni att ta bort resterande granhäck och sätta nytt istället för att "bygga" på den som är skadad? Bifogat bilder:)
Tack på förhand! Mvh/Johanna

Johanna

Kommentarer

 • Hej Johanna, tack för inlägget!

  För att vara helt säker skulle jag nog vilja råda dig att ta ut en anläggnings- och trädgårdsfirma för att kika på det eftersom de är så pass gamla. Gamla och fina enligt mig.

  Om rötterna slitits sönder så finns det antagligen mycket kvar under jorden och oavsett om ni satsar på nya granplantor eller andra växter kommer det förmodligen behövas grävare för att få till ett så bra underarbete som möjligt innan nyplantering sker. Risk för röta på grund av äldre rötter ser jag inte någon större fara med.

  Skulle ni behålla de gamla granarna så kommer de inte ha mer grönska att ta av mer än vad som växer ut som årsväxt - de bildar ju inte nytt grönt vid beskärning in på äldre och barrfri ved. Blir det tjältorka eller att några grenar torkar in på de äldre plantorna, så kommer det knappt att gå fason på dem igen.

  Alternativ till att sätta nya granplantor tycker jag kan vara idegran, Taxus även om den har ett orättvist dåligt rykte pga giftigheten. Det är framförallt bären där man sett risk för att barn skulle få i sig det som är skadligt men hybrididegranen ​Taxus x media 'Hillii'​​​ är en hanklon som sällan får bär och då väldigt få. Fördelen med den här växten är att den till skillnad från andra barrväxter kan bilda nytt grönt på äldre ved vid beskärning.

  Med vänliga hälsningar.  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.