Skadedjur på tomatplantor?

Hej,
jag odlar med stor framgång tomater i mitt växthus. När jag idag plockade in dagens skörd upptäckte jag små (3-5 mm i längd) bruna "pluttar" i ett antal av de sen tidigare hoprullade tomatbladen. Jag misstänker att det är avföring från något skadedjur.
Har du någon idé om vad det är och är det något jag behöver bekymra mig om?
magnus

Kommentarer

 • Hej Magnus,
  Det ser ut som om du fått oväntat besök av grönsaksfly, nattfjärilslarven! De är gröna till en början, men ändrar färg åt det beiga hållet vartefter, Därför syns de inte så lätt mot gröna blad och omogna tomater. Men deras avföring är väl synlig. Du kan skaka kort och bestämt på plantan så tappar de taget och ramlar bort. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej, tack för tipset om grönsalsfly.
  jag har plockat bort ett antal feta larver och nu verksr det problemet vara borta

  idag upptäckte jag ett annat angrepp på de mognande tomaterna. Många av dom har fått en utväxt som en liten brun torr strut. Ser nästan ut som ”snoppen” på ett krusbär. Är det enparasit av något slag?

  Magnus
 • Hej Magnus!

  Det ser ut att vara pistillröta i ett tidigt skede. Den gröna tomaten till vänster i ovankant ser ut att ha ett parti som är lite mörkare och det brukar utvecklas åt det hållet ju längre det går. Det är inte en parasit eller något skadligt. Det går utmärkt att äta tomater som har detta bara man skär bort det som blivit fult.

  Pistillröta orsakas oftast av kalciumbrist hos tomaterna. Det innebär inte att det är brist på kalcium men stora svängningar mellan varm/torr väderlek tillsammans med sval temperatur och hög luftfuktighet gör att plantorna får svårare att ta upp och tillgodogöra sig kalcium.
  Det smittar inte och kommer inte tillbaka automatiskt för att man haft det ett år.
  Pistillröta är vanligt förekommande och de flesta som odlar tomater råkar ut för några varje år - men vi ser tydligt att den här säsongen gjort att många har väldigt mycket skörd som tagit skada.

  Med vänliga hälsningar,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.