Skötsel av julros under julen?

Hej!
Jag hade turen att få en julros idag. En planta som jag aldrig haft och känner inte alls till hur den ska tas hand om. Har läst alla tips men jag har trots allt många frågor.

Bor i lägenhet med en balkong som tyvärr inte är inglasad. Göteborgs området.
Har läst mig till att den inte ska vattnas för mycket med mera.

Det finns många knoppar som ligger under bladverket ska jag hjälpa till så att de kan komma fram eller kommer de ändå? Och vad gör jag med utblommade blommor,
Vissa blad är torra, ska de tas bort? Det är ganska tätt under bladverket med knoppar.

Krukan är ganska liten (skickar bild) och eftersom den inte ska vattnas så mycket så behöver jag verkligen ta ur den från ytterkrukan för att vattna på fat (såg ett ett sådant råd någonstans)? Vad jag har sett så är alla krukor ganska små. Den kommer ju att vara inne
Finns även blommor med ett svart öga i mitten, utblommade? Vad göra med dem? Är det frön?

Som sagt krukan är liten och det är tätt under bladen men jag tror väl att det inte är aktuellt att störa plantan meden omplantering.

Och, kan den må bra av att ställas ut på balkong om det är skapligt kallt utan vind, 0 gradigt eller kanske några minusgrader? Kan man växla så mellan rums temp och kyla?

Sedan på våren undrar jag om det går att ha den i kruka eller låda på balkong. Stor kruka??
Ja, jag hade många frågor. Jag bifogar lite bilder.

Hälsningar
Carita
Tack för att ni finns!

Kommentarer

  • Hej Carita!

    Tack för din fråga. Julrosen är en vacker julblomma som inomhus trivs bäst att stå svalt och duschas då och då. Att flytta den in och ut mellan olika temperaturer rekommenderas inte. Knopparna under bladen letar sig upp av egen kraft, så det behöver du inte bekymra dig över. Några torra blad brukar dyka upp när julrosen står inomhus, de är bara att klippa bort, precis som du gör med överblommade blomstjälkar. Överblommade blommor brukar tappa sina pistiller och kan bli gröna/svarta i mitten. Visst kan du prova att plantera ut julrosen i en stor kruka till våren. Mer om julrosens skötsel kan du läsa mer om här.

    Lycka till!
    Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.