Hur sköter jag häggmispelhäck?

Hej,
Hösten 2016 planterade vi en ca 30 meters häggmispel häck då vi läst att den är snabbväxande och bra för det insynsskydd vi är ute efter (blev även rekommenderade av en trädgårdsmästare att välja just den). Vår häck växter dock inte speciellt mycket och snabbt- vilket ju såklart kan bero på att vi inte sköter den som vi ska.

Min fråga är alltså- hur ska vi sköta den? Allt från beskärning, vattning till vilket gödsel osv. samt när och hur ofta allt ska göras.

Tack på förhand!
/Helena
Helena Nagy

Kommentarer

 • Hej Helena,
  Gödsel och vatten är A & O för att få en vegetativ växt och beskärning behövs för att få häcken tät. Nu på våren råder jag dig att tillföra kogödsel blandat med hönsgödsel runt basen på plantorna ca 1/3 säck kogödsel/planta. Men läs på förpackningens doseringsanvisningar när det gäller hönsgödslet. Du kan beskära tillbaks fjolårets tillväxt med hälften för att stimulera till att plantorna bryter nya skott. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej.
  Köpte förra våren 50 häggmispel plantor… Ja, det var vad vi trodde iaf
  Det som kom var 5 stora krukor med 10 ”pinnar” ( i varje) som satt ihop med samma rot. Man skulle dra isär dom sas det.
  Vi gjorde precis som man skulle och fick ner dom i jorden. Gödsel o vatten, vattnade hela vår o sommar. De rotade sej, varje pinne fick gröna blad.
  Men det är fortfarande pinnar, inga häckplantor. Tusentals kr nergrävda i jorden.  /E-L
  Eva-Lena
 • Hej Eva-Lena,
  Det var tråkigt att höra du är missnöjd över dina plantor. Av din beskrivning verkar det som om det var barrotade plantor ni planterade förra våren. Att plantera barrotade plantor när man anlägger en häck är vanligast då det är ekonomiskt. Det tar dock ca 3-5 år för dessa att bli till en tät häck om de uppbyggnadsbeskärs dvs. Eftersom de grönskar fint har plantorna rotat sig och verkar trivas och förhoppningsvis har du snart en vacker häck.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Tack för info… då kommer nästa fråga:
  Ska jag beskära dessa ”pinnar” nu i vår?
  / Eva-Lena
  Eva-Lena
 • Hej Eva-Lena!

  Ja, du ska beskära ner dina plantor till ca 10-20 cm första våren efter planteringen, dvs nu. Gör detta helst innan plantorna hinner börja grönska.

  Trevlig helg!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack så mycket, då gör jag det!
  Trevlig helg!☀️☀️
  Eva-Lena
 • Hej,
  Vi har beställt 30 barrotade bärhäggmispel som ska planteras i slutet av veckan. Ska vi använda vanlig plantjord och vänta med gödsling till nästa år? Ska plantorna beskäras i år? I så fall är det direkt efter plantering och hur mycket?

  Lisbeth
 • Hej Lisbeth!
  Om du använder inköpt planteringsjord på påse vid planteringen så innehåller den all näring växterna behöver den första tiden, och du behöver inte gödsla något exrtra.

  Plantorna beskärs ned första våren EFTER planteringen, dvs till nästa vår. Höjden på plantorna efter beskärning ska vara ca 10-20 cm. Ju lägre desto tätare häck får du nedtill.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej,
  Hade förra sommaren typ ” rost” på hela häggmispel häcken. Alla blad föll av. Nu kommer nya blad och jag undrar: kommer de bli sjuka också? Vi har tagit bort översta lagret av jorden, alla nedfallna blad mm.
  Har en burk Kumulus DF, kan man använda i förebyggande syfte?
  / Eva-Lena
  Eva-Lena
 • Hej Eva-Lena!

  De åtgärder som du vidtgagit för att stoppa smittspidningen är de rätta och kommer förhoppningsvis att förhindra att häcken angrips även i år. Kumulus har bäst effekt vid tidig (eller förbyggande) behandling, så jag skulle hålla ögonen öppna och börja behandla vid första symptom.
  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.