Hur sköter jag min yuccapalm?

Vad är viktigt att tänka på vid skötsel av en Yucapalm?
Blomsterlandet Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Se till att låta jorden torka upp mellan vattningarna. Det är också en fördel att dra ner värmen på elementen runtomkring eftersom det ger bättre luft för växten. Gödsla regelbundet med krukväxtnäring för gröna krukväxter under sommarhalvåret.
  Yucca gillar att stå i alla lägen från halvskugga till full sol. Man bör dock vara försiktig med söderfönster under det ljus halvåret, då det kan bli för varmt för växten.
  Blomsterlandet
 • Hej! Jag har en yuccapalm som står lite längre in i ett ljust rum. Den vattnas en gång i veckan och har fått några nya knoppar. Dock börjar fler och fler blad torka ut. Jag tänkte att den behövde mer vatten men den drack inte av det. Vad ska jag göra och vad kan jag gjort fel?
  Jeanette
 • Hej Jeanette!

  Tack för din fråga! Jag misstänker att din växt lider av ljusbrist och/eller övervattning. Du skriver att din växt står en bit in i rummet. Bara någon meter innanför fönstret har det mesta av ljusenergin gått förlorad. Och nu under den mörka årstiden kan det många gånger vara så att ljuset inte ens räcker till framme vid fönstret. Så pröva med en ljusare placering. Se dessutom till att jorden torkar upp mellan vattningarna. Ta för vana att alltid känna med fingret om jorden är torr eller fuktig innan du vattnar. På vintern förbrukar växterna betydligt mindre vatten än på sommaren.

  Om det endast är bladen längst ned som torkar ut (men så tolkar jag inte din fråga) så är det en helt naturlig reaktion. Det är så växten växer och åldras.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej,
  Min yuccapalm är några år gammal (6-7 år). Förra sommaren fick den vattenflugor så jag planterade om den och efter det har den mått sådär. Den står några meter från fönster och får bra med ljus, på sista tiden har jag sett att den börjat böja sig. Jag vände därför på krukan då jag trodde att den böjer sig efter solen. Den har en tjockare stam och sedan tre smalare "grenar", det är grenarna som böjer sig. Stammen är rak som vanligt. Grenarna är snart i 90grader mot väggen. Grenarna har på senare tid blivit lite grön/bruna och är väldigt mjuk där den böjer sig.

  Vad kan jag göra? Räcker det med att binda upp dem eller är det ett tecken på att den mår dåligt?
  Lisa
 • Hej,
  Utan att ha sett en bild på palmen så låter det på din beskrivning som att stammens växtceller dött och att den därför böjer sig. Att det hänt kan bero på ljusbrist i kombination med att rotsystemet vid omplanteringen kanske skadades. Det är möjligt att du därför kommer bli tvungen att beskära palmen strax under det döda partiet. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej, varje år som jag ställer ut mina yucca palmer på våran öppna altan så gulnar o torkar bladen, blir dom chockade av miljö ombyte? Vad ska jag göra ? för dom är så fina när dom står inomhus. Mvh Pernilla Rinne
  Pernilla Rinne
 • Hej Pernilla!
  Ja det låter högst troligt att det är en liten chock för dem att komma ut. Det är särskilt viktigt att avhärda dem innan om de ska stå på en solig plats. Sätt den först i skuggan i 1-2 veckor eller täck med dubbla lager fiberduk.
  Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Hej!

  Jag har en yuccapalm som jag har haft i ett par år och den har vuxit sig stor och fin. Tyvärr har jag inte roterat krukan alls och växten har därför blivit väldigt sned, både stam och blad. Jag planterade om växten i ny större kruka och med ny jord, lecakulor i botten för ett par veckor sedan och den verkar må bra. Jag rätade då även upp stammen vid planteringen men ungefär hur lång tid kommer det att ta för själva bladdelen att böja sig om jag börjar rotera plantan? Den verkar väldigt frisk och välmående i övrigt!
  Maria
 • Hej Maria,
  Det är svårt att säga hur lång tid det tar för bladen men inom ett år bör bladen rätat upp sig. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.