Till senaste kommentaren

Vad är det för små insekter i blomkrukan?

Jag har fått pyttesmå krypande insekter i stort sett i alla mina blomkrukor, så det verkar sprida sig något vansinnigt. De är ca 1-2 mm och avlånga, vitgrå till färgen och kryper bara omkring i jorden, jag ser inga på själva växterna eller bladen.

De verkar inte kunna flyga så det är inte sorgmyggor. Det som händer med växten är att bladen blir gula och på vissa växter svarta, dör och faller av. Små plantor påverkas mer och tappar alla blad nerifrån och upp. Jag har googlat som en tok för att ta reda på vad detta är, men hittar ingen beskrivning som stämmer in på dessa små kryp. Vad kan detta vara och går det att bli av med?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Kännetecknande för sorgmyggor är att de flyger dåligt, till skillnad mot vattenflugor som är duktiga flygare så min gissning är att du trots allt har sorgmyggor i dina krukor. De behandlas lättast med nematoder som vattnas ut i krukorna. De brukar angripa små svaga plantor, nysådda plantor eller sticklingar. Sorgmyggorna gör i regel ingen större skada på större växter men kan vara nog så irriterande ändå!

  Nematoder finns att köpa här i vår e-butik.


  Blomsterlandet
 • Hej,

  Har små kryp i min jord som stämmer precis överens med beskrivningen ovan. Det är alltså inte sorgmygg. Vad kan det vara? 

  Maria
 • Hej,
  Det skulle kunna vara hoppstjärtar som förökar sig i krukornas jord. Djuren är några millimeter långa och kan vara alltifrån vita till gråa. Hoppstjärtar kan göra skador på växternas rotsystem men är normalt harmlösa. Eftersom hoppstjärtar trivs i en fuktig miljö kan det vara en god idé att låta jorden torka upp ordentligt mellan vattningarna. I torr jord kommer det inte att trivas och därmed försvinna naturligt. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.