Till senaste kommentaren

Vad är det för små svarta djur på busken?

Jag har fått ohyra på en buske. Små svarta djur som sitter i stora klasar på grenar och äter helt rent, jag har försökt tvätta bort dessa med såpavatten men det går inte. Vad ska jag göra?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Det låter som din buske drabbats av bladlöss. De skadar inte plantan nämnvärt, även om det ofta ser ut som det. Bladlöss är relativt lätta att bli av med och ett par behandlingar med Solabiol insektsspray brukar räcka. Försök sätta in behandlingen så snart angreppet visar sig.
  Blomsterlandet
 • Hej!
  Jag köpte tre rosmarinplantor för en månad sedan och såg idag att bladen vissnar. Det visade sig att små gräshoppsliknande insekter sitter på de nyskadade bladen.
  Jag grep en för ”mug shots” som bifogas.
  Vad är de för skadedjur och hur bör de bekämpas?
  Mvh,
  Martin Pegado
  Örebro
  Martin Pegado
 • Hej,
  Tack för fråga och bilder. Det är vita flygare eller mjöllöss som finns på din planta. Dessa trivs där det är varmt och fuktigt. Det effektivaste sättet att bli utav med dem är att klämma ihjäl alla insekter som du ser.

  Det går att bekämpa mjöllöss biologiskt med parasitstekeln Encarsia formosa.

  Ett annat effektivt sätt är att spraya såpalösning (0,5 dl såpa till 1 liter vatten) över hela växte. för att bekämpa mjöllössen med. Dock måste behandlingen upprepas 4-5 gånger med en veckas mellanrum.

  Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Jag har också fått vita flygare. Kan man köpa  parasitstekeln Encarsia formosa via Blomsterlandet och fungerar det inomhus?
  Maria Staffangård
 • Hej,
  Mjöllusparasitstekeln finns att köpa hos nyttodjur.se och går att använda inomhus. Följ instruktionerna på förpackningen före användning. Lycka till!

  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.