Till senaste kommentaren

Solrosor med gulnade blad och hål, vad beror det på?

I stort sett alla mina solrosor har blivit ätna av, stora hål och ofta utifrån. Bladen vissnar ofta nerifrån, de blir gula med bruna inslag. Vad ska jag göra? Kan de stå kvar i höst/vinter när de vissnat. Jag undrar även hur jag gör med solrosor även om de inte är angripna, de jag har är stora och rötterna tar mkt plats. Ska jag rycka upp dem i vår för att göra plats för nya? Eller förmultnar det och jag kan plantera där igen sen? Hur slipper jag dessa angrepp nästa år?
Malin

Kommentarer

  • Hej Malin,
    Det är svårt att svara på vad för sorts djur som orsakat gnagskadorna men förmodligen sniglar, tvestjärtar eller larver. Att bladen vissnar, gulnar beror med största sannolikhet på att jorden är för näringsfattig. För att solrosor ska utvecklas bäst krävs en näringsrik och fuktighetshållande jord, Odlas solrosorna i en rabatt kan man behöva tillföra kväverikt hönsgödsel vart 4:e vecka. Men att de nedersta bladen gulnat kan också vara orsakat av att de skuggas och inte får tillräckligt med solljus.

    När det gäller att välja mellan att låta dem stå kvar i jorden under vintern eller gräva upp dem redan nu i höst, så är min erfarenhet att det är enklare att rycka upp dem på våren då rötterna är döda och inte håller sig fast lika hårt. Dessutom luckrar stjälkarna och roten jorden om de får vara kvar. Lycka till!
    Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.