Till senaste kommentaren

Sötkörsbärsträd Stella planterades senhöst 2022 men ser dött ut

Hej. Jag köpte ett jättefint körsbärsträd av sorten Stella hösten 2022 och säljaren var övertygad om att jag skulle få frukt redan sommaren därpå. Under våren blommade det fint och jag fick en hel del knoppar på de få grenar trädet hade. Men utvecklingen stagnerade, knopparna blommade aldrig ut till frukter. Denna vår är grenarna helt nakna, varken knoppar eller blad har vuxit. En gren har dessutom röda utstickande prickar av något slag. Skar av en gren tidigare i vår som var helt gnagad men min fråga är om det finns en chans för detta träd att bli "friskt". Tack på förhand för svar 😀
Danielle

Kommentarer

 • Hej Danielle, tack för din fråga!

  Det är svårt att säga i vilken ordning trädet tagit stryk, men om jag börjar med de orange prickarna som syns på en del grenar så kallas dessa rödvårtsjuka.

  Det är en svamp som lever av ved som är död eller döende. Med andra ord är det inte en aggressiv skadesvamp som angriper frisk ved, utan hittas ofta där det finns skadad ved. Om detta hade drabbat ett äldre träd med utvecklat grenverk och mest funnits upptill så hade det gått att beskära bort och brukar inte innebära bekymmer över tid.

  Flera av grenarna ser köldskadade ut och på minst ett ställe ser det ringbarkat ut - antingen att någon gnagt eller fejat horn emot stammen. Men faktum är att det kan räcka med lite sprickbildning i barken för att trädet ska bli så känsligt att svampangrepp får fäste.

  Nu tror jag att skadan som gjort att ved görs tillgänglig för rödvårtsjukan är äldre än senvintern i år. Men vi ser att i år då mars var ganska mild på många håll, så kom bladknoppar i gång att börja svälla, och när kylan sedan kom i april blev mycket knoppar och blad som börjat slå ut brända och de små barksprickor som kan uppstå av detta kan vara en inkörsport.

  Genom att rispa på lite olika ställen i barken går det säkert att avgöra om det finns liv kvar i trädet nedtill. Men det behöver i sådana fall beskäras så pass mycket att det inte blir mycket kvar eller tar för lång tid att få fason på det att det inte är lönt, inte minst för att grenspridningen nu är samlad åt ett och samma håll.

  Jag skulle hellre råda dig att sätta ett nytt träd och kanske på ett annat ställe.
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.