Till senaste kommentaren

Vad kan jag göra med sparrisplantorna på vintern?

Jag fick så många sparrisplantor i våras att jag inte hann fixa ett land  åt alla,nu har jag två hinkar med jättefina  sparrisplantor som frodats i mitt växthus. Vad ska jag göra inför vintern? Gräva ner dem i friland eller kan jag ställa dem i en källare under vintern?

Katarina

Kommentarer

 • Hej Katarina!

  Vilka fina sparrisplantor! Det bästa är om du kan jordslå dem under vintern. Gräv ner dem med kruka och allt så blir de lättare att ta upp till våren för att plantera på sin rätta plats.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack för svaret, idag ska jag gräva ner dem!
  Finns det några tips var plantorna kommer trivas bäst vid" permanent " plantering i vår? Sol, skugga, friland pallkrage?

  Nöästa fråga handlar om fikonplantan, som iår gett ett antal fikon. Börjar bli kallt i växthuset, ska jag skörda redan eller behålla dem och ställa plantan i ca 10 grader källare eller ljust redan nu?

  Mvh Katarina 

  Katarina
 • Hej Katarina!

  Sparrisen vill gärna stå så soligt som det är möjligt.

  Om jag förstår rätt så har du en källare där det är 10 grader och ljust!? I sådana fall kan du låta frukterna sitta kvar ett tag till, även om det går att plocka dem för att eftermogna inne.
  Om det är risk för nollgradigt i växthuset är det bättre att ta in plantan, även om den kan klara någon enstaka minusgrad även i zon 2 en kortare period.

  Om jag förstår det du skriver fel och det är mörkt i källaren men tio grader så skulle jag ställa dit fikonträdet men skörda alla fikon och eftermogna dem i rumstemperatur i stället.

  Lycka till!
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.