Till senaste kommentaren

Vad är det för spindlar i hibiskusen?

Jag upptäckte precis spindlar i jorden i min rätt nya hibiskus. Spindlarna var lite röd/bruna på ryggen. Jag fick lite panik då jag inte gillar spindlar och försökte byta jord illa kvickt. Vet ni vad det kan vara för spindlar, är de farliga? Hade såpavatten eller ngt starkare medel räckt att behandla med? Min andra hibiskus ser ut så här på bladen. Den är nyligen omplanterad. Vissa blad har också blivit torra på spetsarna. Vad kan det bero på?

Blomsterlandet

Kommentarer

  • Spindlar i jorden gör ingen skada, så det lättaste är bara att skrapa av den översta jorden eller byta jord. Är de väldigt små? De enda "spindlar" som gör skada på växterna är spinnkvalster. De är pyttesmå spinnkvalster som sitter på bladens skott och säger växtkraft ur växten.  

    Om du bytt jord behöver du inte oroa dig för spindelägg. De brukar synas tydligt. De torra bladspetsarna kan uppstå när luften är lite torr och så blir det ofta. Däremot ser bladen på bilden ut att vara tecken på de små spinnkvalsterna. Ta fram ett förstoringsglas och titta under bladen efter små orangegenomskinliga kryp som rör sig. Detta drabbar ofta hibiskus och behöver besprutas med till exempel Solabiol insektsspray för att bli av med.
    Blomsterlandet
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.