Till senaste kommentaren

Hur får jag bort spinnkvalster på krukväxter?

Jag har börjat hitta spinnkvalster på mina växter. En har jättemånga, när man vänder på bladen är det massa vita prickar och det är massa små nät överallt. Jag har också märkt att några av mina andra växter har ca 3-4 spinn-nät. Jag har rätt många växter inomhus, vad ska jag göra nu?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Spinnkvalster älskar när det blir varmt och torrt, så det är i maj-juni de ofta börjar dyka upp på våra växter.
  Börja med att sätta alla angripna plantor i "karantän" - kanske kan du flytta de till ett eget rum eller eget fönster. Om det är enstaka blad som är angripna kan du bara klippa bort dessa. Annars behöver du bekämpa skadegörarna på något sätt.

  Det finns insektssprayer som Solabiol Insektsspray som har effekt mot spinnkvalster. Om du gör en behandling, avvaktat 7-10 dagar och vid behov upprepa behandlingen. Plantan ska inte sloka av Solabiol Insektsspray, såvida du har följ anvisningarna på förpackningen.
  Se till att det inte är stark sol på plantan vid eller efter behandling. Var också försiktig med att spruta för nära bladen eller väldigt mycket.

  Läs mer om ohyra och bekämpning här:
  Ohyra på krukväxter
  Bekämpning av spinnkvalster och löss
  Blomsterlandet
 • Har en större palm som jag klipper bort torra grenar Idag såg jag att det är som mjöl på en del stammar Vad gör jag

  IngBritt Lundh
 • Hej IngBritt!
  Vissa palmer har ett naturligt lite mjöligt skikt. Men kanske har du en bild för att visa hur det ser ut. Det kan ju även vara skadedjur.
  Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Hej ! Jag hittade små insekter som gick i jorden på min fönsterfikus hittade även några  som flög lite runt om . Vad är det för sorts insekter och hur kan jag hjälpa min växt så att insekterna inte blir mer eller sprider sig.
  Ros
 • Hej,
  Det låter på din beskrivning som om du fått besök av vattenflugor. För att bli kvitt dem bör du göra miljön så otrivsam som möjligt genom att tex låta jorden torka upp ordentligt mellan vattningarna. Det finns även fällor som gula klisterlappar som man kan sätta ut i krukväxten och som flugorna fastnar i. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Har fått ljusgröna små löss på mina pelargonier. Jag har dem stående svalt och ljust i garagefönster. De har stått ute på altan hela sommaren. Kan jag behandla dem eller ska jag slänga dem och  investera nya till sommaren? Har aldrig tidigare haft löss i pelargonia.
  Lisbeth Fallgren
 • Hej Lisbeth,
  Det är inte helt ovanligt med löss på nyvakna pelargoner. Lössen tycker de nya örtartade skottens växtsaft är god och livnär sig på denna. Skölj av stjälkar och blad med en kraftig dusch och upprepa behandlingen vid ett par tillfällen. Jag hoppas du blir kvitt lössen och får njuta av friska och vackert blommande pelargoner i sommar!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.