Till senaste kommentaren

Hur stammar jag upp en fiolfikus?

Hur stammar jag upp en fiolfikus?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Att stamma upp en planta innebär helt enkelt att du skär bort de blad som sitter längst ner på stammen. Skär inte bort för många åt gången, 2-3 stycken i taget räcker. Låt sedan plantan återhämta sig mellan beskärningarna.
  Blomsterlandet
 • Jag undrar hur man gör så att plantan inte bara växer sig rak utan blir bubblig högst upp, att den förgrenar sig? Jag har sett bilder på fiolfikusar där det är som en 1,3 meter lång pinne och sen bara löv längs hela stammen och inga fler förgreningar. Om man bara klipper av de lägsta löven nere vid jorden det påverkar inte kronan va? Hur får man en bullig krona? 😀
  Lena
 • Hej Lena!
  Fiolfikusen har inte så lätt för att förgrena sig, men om du vill prova att få den att förgrena sig ska du beskära den ovanför ett bladfäste under våren. Då har den störst växtkraft och chansen att den förgrenar sig är störst. Upprepa beskärningen flera år tills den förgrenat sig så pass mycket att det bildas en krona. Det är toppen av växten du ska beskära, att ta bort blad längre ned på växten förlänger bara stammen.  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.