Stamma upp Ginnalalönn

Hej!
Jag har 4 ginnalalönn som jag planterade förra året. Jag vill att de ska bli som ett flerstammig träd. Hur stammar jag upp dem och när ska jag börja ta bort bla

tack för svaret!
Marisha

Kommentarer

 • Hej Marisha,
  Så fint med uppstammade ginnalalönnar! Du kan börja beskära trädet nu under augusti-september både avlägsna nedre grenar samt blad. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej Linda!
  Tack så mycket för svaret!
  Jag undrar hur pass högt upp ska jag ta bort blad och grenar från stammarna, alltså hur mycket av kronan ska jag lämna. Trädet kommer att fortsätta växa, hur många cm av stammarna ska jag rensa i förhållandet till kronan? Det högsta trädet är nästan 2 m. Eller kan jag göra lite som jag tycker?
  Marisha
 • Hej igen Marisha,
  Ta bort alla grenar och blad som sitter utmed stammen och tänk som så att du vill forma ett träd som du ska kunna gå under och att på den höjden bör kronan börja. Men du kanske inte kan ta bort alla kvistar kring kronan på en gång eftersom du då kan riskera att det inte blir någon krona kvar i toppen efter att du beskurit. Klipp därför trädet i omgångar under ett par års tid.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej!
  Super! Tack så mycket för alla råd!
  /Marisha
  Marisha
 • Hej igen!
  Ursäkta att jag ställer för mycket frågor.
  Två av mina lönnar har tjocka grenar som korsar varandra. Tror du att jag kan försöka tvinga grenen att öppna sig eller byta riktning medsn stödpinne och rep? Eller är det bättre att klippa ner dem strax innan de går i kors?
  Marisha
 • Hej igen,
  Ingen fara alls med många frågor, det är därför vi finns här som Experter;) Visst kan du prova att vinkla grenen för att få den att växa åt ett annat håll. Det är vanligt i tex äppelodlingar att man hänger tyngder i grenverket för att få grenarna att växa nedåt. Börja med att försöka vinkla grenen och märker du att den är svår att vinkla eller om det blir skador på den av bandet/stödpinne kan du behöva beskära bort den.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.