Till senaste kommentaren

Hur tar man sticklingar av fiolfikus?

Hur kan en fiolfikus beskäras och planteras som sticklingar?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Fiolfikus tål beskärning bra. Klipp av önskade toppar och ta bort bladen nederst på stjälkarna, dessa kan sedan planteras i krukor med såjord. När plantorna har rotat sig kan dessa planteras om i blomjord.
  Det är även möjligt att skära av ett blad och använda som bladstickling, dvs sätta bladet direkt i en kruka med såjord tills det utvecklar rötter.
  Blomsterlandet
 • Kan man förgrena en fiolfikus som har en stam (1 gren) och är ca 1,40 m?
  Sophia
 • Hej,
  Eftersom fiolfikus är bra på att förgrena sig bör det gå men det är såklart alltid en risk med att beskära om det bara finns en stam. När du beskär lägg snittet strax ovanför ett blad. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej!
  Har en fiolfikus som jag vill plantera om. Har lärt mig riktlinjerna sen innan att träd skall aldrig 'planteras ned' (likt tomatplantor) utan mycket noggrant planteras i samma nivå som i den gamla krukan. Alltså: ingen jord på stammen!
  Dock tycker jag min fikus är ranglig och det finns ju gott om noder längst ned plus läser rådet att det går att ta sticklingar genom att - som på en 'helt vanlig' krukväxt - bara klippa toppen under en nod och stoppa i vatten.

  Så vad gäller? Kan jag skapa mer stabilitet i min fikus genom att plantera med den?
  Julia
 • Hej Julia,
  Det stämmer att ett generellt råd är att inte plantera ner en växt djupare än den står i krukan men vissa undantag finns. Som tex att du kan plantera ner fiolfikusen något djupare. Men du kan även stabilisera upp denna genom att plantera om och packa jorden ordentligt kring fiolfikusen samt sätta i en blompinne som stöttar denna rakt. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej! Har en fiolfikus som tappat många blad på nedre delen av stammen. Kan jag kapa en bit under bladen och plantera ner en del av stammen så att det bara är ca 10 cm stan och sen blad? Just nu är består den av ca 50 cm stam innan bladen kommer.
  Carolina
 • Hej Carolina,
  Fiolfikus har en benägenhet att bli som ett mindre träd med stam och krona just eftersom den tappar de äldre lågt sittande bladen. Visst går det bra att beskära fikusen men att plantera ner den djupare i krukan skulle jag säga är en mindre bra idé om stammen är vedartad. Det finns en risk att fukten kan få stammen att ruttna. Däremot den örtartade delen som du beskurit bort kan du plantera ner i jorden som en stickling. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.