Till senaste kommentaren

Hur får man bort stora mängder ogräs i gräsmattan?

Vår gräsmatta består till stor del av ogräs. Vad beror detta på och vilken är den bästa metoden för att bekämpa ogräset?
Hjälper det att toppdressa, använda bekämpningsmedel eller gräva bort ogräset och så nytt gräs?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Gräsmattans dåliga kondition beror oftast på skötseln. Det viktigaste du kan göra för att på sikt minska mängden ogräs i din gräsmatta är att sköta gödslingen av gräsmattan noga. Gödsla minst 3 gånger per säsong. Detta kommer att stärka gräset i konkurrensen mot ogräsen, då gräset snabbare kan tillgodogöra sig växtnäringen. Använd något av de särskilda gräsmattegödsel som finns att köpa – de innehåller extra mycket kväve, vilket gräsmattan behöver. Under längre torrperioder så kan det även vara bra att vattna gräsmattan. Se även till att klippa gräsmattan ofta, så att ogräsen inte hinner växa till i storlek och så att de absolut inte hinner blomma och sätta frön. I vissa fall kan en nystart behövas och man kan behöva gräva upp gräsmattan helt för att anlägga en ny. Detta gör du lämpligen antingen tidigt på våren eller tidigt på hösten (september).  Samma skötsel kommer dock alltid att krävas.
  Blomsterlandet
 • Om man gödslar och det sen inte regnar på flera dagar...hur mår gräsmattan då?
  Katarina Johansson
 • Hej Katarina!

  Gräsmattan kommer att må alldeles ypperligt ;-)

  Det du förmodligen tänker på är att gödsel förr i tiden brände sönder gräset om det blev liggande för länge och att man därför var tvungen att vattna om det inte kom regn. De allra flesta av dagens gödsel bränner INTE din gräsmatta, men läs för säkerhets skull instruktionerna på förpackningen. Om där står att det måste spridas i samband med nederbörd så får du vattna på gräsmattan, om det inte kommer regn. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Vi har en del vitklöver i gräsmattan. Vad beror det på och hur blir vi av med vitklöver? Är det bra att minska mängden vitklövern genom att köra med mossrivarmaskin?
  Ragnar
 • Hej Ragnar!

  Se till att gödsla gräsmattan flitigt med gräsmattegödsel under vår och försommar. Ca 3-5 gånger per säsong kan vara lagom. Du stärker då gräsets konkurrenskraft och på sikt minskar klövermängden. Mossrivaren har nog ingen större betydelse då vitklöverns rötter är mycket djupgående. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej.
  Hur är det med ogräset Våtarv eller 'Taggen' som vi säger ibland.
  Är den växten/ örten ett eller flerårig?
  Alltså, att den då återkommer beror det på fröna som hunnit bildas förra växtsäsongen, eller överlever även rötterna?
  För om det då är ett årigt, så skulle det vara någon idé att på våren gödsla med
  Algomin (gul säck & märkt) ogräs.
  Jag har för mig att det står att det ska förhindra att nya frön gror!?
  Mvh /Erik
  Erik Grahn
 • Hej Erik!
  Våtarv växer först upp och bildar frön och därefter dör plantan. En gynnsam säsong kan växten hinna upprepa denna livscykel upp till tre gånger. Det är alltså fröna som är problemet och inte rötterna/plantorna. Jag tror inte att gödslet förhindrar groningen av fröna, men att gödsla gräsmattan ordentligt (och klippa ofta) kommer att stärka gräset så att det så småningom konkurrerar ut våtarven. Fröna kommer inte att kunna gro i ett tätt och välväxt bestånd av gräs. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej,
  vår gräsmatta är nu helt moss-beklädd så jag antar att det är dags att anlägga en ny gräsmatta. Kan jag använda en vält och ska jag ta bort mossan innan jag lägger på ny jord?? Samt kan jag göra detta den första veckan i oktober?
  många frågor på en gång
  elisabet esenmo
 • Hej!
  Om det bara är mossa kvar och knappt något gräs så låter detta som en god idé. Beror mossan på att det är en skuggig del av tomten, så välj ett skugg-gräs för att det ska trivas bättre. Vanligt gräs vill ha full sol. Ta bort mossan och lägg på ny jord. Oktober kan vara en bra tidpunkt för nysådd, bor du norröver så är dock våren bäst. En vält är ett bra redskap så använd gärna det.
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.