Till senaste kommentaren

Hur får man bort stora mängder ogräs i gräsmattan?

Vår gräsmatta består till stor del av ogräs. Vad beror detta på och vilken är den bästa metoden för att bekämpa ogräset?
Hjälper det att toppdressa, använda bekämpningsmedel eller gräva bort ogräset och så nytt gräs?
Blomsterlandet Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Gräsmattans dåliga kondition beror oftast på skötseln. Det viktigaste du kan göra för att på sikt minska mängden ogräs i din gräsmatta är att sköta gödslingen av gräsmattan noga. Gödsla minst 3 gånger per säsong. Detta kommer att stärka gräset i konkurrensen mot ogräsen, då gräset snabbare kan tillgodogöra sig växtnäringen. Använd något av de särskilda gräsmattegödsel som finns att köpa – de innehåller extra mycket kväve, vilket gräsmattan behöver. Under längre torrperioder så kan det även vara bra att vattna gräsmattan. Se även till att klippa gräsmattan ofta, så att ogräsen inte hinner växa till i storlek och så att de absolut inte hinner blomma och sätta frön. I vissa fall kan en nystart behövas och man kan behöva gräva upp gräsmattan helt för att anlägga en ny. Detta gör du lämpligen antingen tidigt på våren eller tidigt på hösten (september).  Samma skötsel kommer dock alltid att krävas.
  Blomsterlandet
 • Om man gödslar och det sen inte regnar på flera dagar...hur mår gräsmattan då?
  Katarina Johansson
 • Hej Katarina!

  Gräsmattan kommer att må alldeles ypperligt ;-)

  Det du förmodligen tänker på är att gödsel förr i tiden brände sönder gräset om det blev liggande för länge och att man därför var tvungen att vattna om det inte kom regn. De allra flesta av dagens gödsel bränner INTE din gräsmatta, men läs för säkerhets skull instruktionerna på förpackningen. Om där står att det måste spridas i samband med nederbörd så får du vattna på gräsmattan, om det inte kommer regn. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.