Till senaste kommentaren

Varför får strandkastanjen gula/bruna blad?

Hej! Min strandkastanj för nya blad hela tiden men ofta de nya och även gamla större blad blir bruna/gula sen ramlar av. Vad kan jag göra annorlunda för att undvika det?

Kommentarer

 • Hej, tack för inlägget!

  När jag ser krukan på bilden så tror jag att jag nyss svarade på ett inlägg från dig som gällde en Philodendron 'White Wizard'.

  I stort sett är det samma svar när det gäller strandkastanjen. Ljusbrist och torr luft - tidig vintertrötthet.

  Om det går att hitta en ljusare växtplats så är det en stor fördel, möjligen med en enkel växtbelysning. Även söderfönster är mörka så här års och kvaliteten på ljuset är låg. Jag brukar säga att hela december månad innehåller lika mycket ljus som midsommarafton gör - och det är ändå en grov underdrift. De skillnaderna har växterna att leva efter och det gör att de blir stressade under vårt mörka halvår.

  Men strandkastanjen är tålig och jag har själv varit med om att de tappat alla blad under vintern men sedan kommit igen hur bra som helst när ljuset vänt tillbaka någonstans i februari/mars.

  Ett av bladen i nedre högra kanten ser ut att ha haft påhälsning av någon stickande sugande insekt men det syns inte några tecken i övrigt på att växten skulle vara angripen av något - men ta för säkerhets skulle en koll så att det inte sitter någon insekt på baksidan av bladen.

  Här är ett exempel på en enkelväxtbelysning som fungerar bra som stödljus till gröna växter under vinterhalvåret:
  https://www.blomsterlandet.se/produkter/tillbehor/odla-inomhus/vaxtbelysning/led-lampa-15w-4287/​​​

  Vänliga hälsningar
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.