Till senaste kommentaren

Rotskott på surkörsbär 'Lettisk Låg'?

Hej,
Kan det vara att jag har fått rotskott från surkörsbär busken? Kan du förklara rotäkta. Jag förstår det som att det inte är ympat?! Då borde rotskotten vara samma buske eller tänker jag fel?
Hälsningar Sofie
Sofie

Kommentarer

 • Hej Sofie, tack för ditt inlägg!

  Visst kan du ha fått ett rotskott på ditt surkörsbär. Sorten 'Lettisk låg' finns både i buskform där den växer på egen rot (rotäkta), men den finns också uppstammad och då är den ympad på en annan grundstam, alltså en annan sort.

  Man kan jämföra lite med som med de äppleträd vi planterar, de allra flesta är ympade på grundstammar som har egenskaper man vill åt, som att de kan ge bättre härdighet, eller tenderar att bli friskare eller växa sig fullstora snabbt.

  Den 'Lettisk låg' som vi sålt i år är ympad på en grundstam som heter Colt. Skulle det komma ett rotskott på en sådan så bör det tas bort eftersom det är en annan växt än surkörsbäret.

  Även rotäkta 'Lettisk låg' kan få rotskott som är kraftigare och troligen mer snabbväxande än resten av växten. Dessa kan tas bort men det är inte lika viktigt, eftersom det ändå är samma sort.

  Om du inte vet om just ditt surkörsbär är ympat eller rotäkta, så skulle jag råda dig att ta bort rotskotten. Som du beskriver det låter det som att du känner till att det är en rotäkta och i det fallet är mycket riktigt rotskotten samma buske som resten.

  Med vänliga hälsningar,


  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.