Till senaste kommentaren

Varför växer det svampar i jorden på min krukväxt?

Min mostera mår superbra får nya blad osv men upptäckte att det börjat växa svampar i jorden, ska man byta jord eller är det ofarligt? (Se bild: dels stor svamp men också små) 

Nanna

Kommentarer

 • Hej Nanna!
  Det händer ibland att man får med svampmycel eller sporer i blomjorden eller på annat sätt. Så länge det bara växer på jorden så är det lätt att bli av med genom att skrapa bort lite av jorden och fylla på med ny jord. Eventuellt kan det också bero på att du håller lite för fuktigt i jorden. Kanske kan du hålla upp lite längre mellan vattningarna. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hade stora svampar i en av mina stora krukor med ampellilja våren 2020 som jag tog bort.Igår feb 2021 hittar jag ett stort kritvitt sjok under hela krukan och några cm upp på krukans utsida.
  Aldrig varit med om nåt liknande.
  Den ampelliljan har heller aldrig frodats
  T

  Thomas
 • Hej!
  Ja om det går för långt och svampen verkligen får fäste så kan det bli mycket mycel i krukjorden. Då är det nästan nödvändigt att plantera om växten för att få bort det. Man kan även prova att vattna med Atamon eller bikarbonat blandat med vatten.
  Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Bikarbonat! Det har jag massor av.
  Tack! 🙏
  Dosering?
  Thomas
 • Det bör räcka med max en tesked till en halv liter vatten så att växten i krukan inte tar skada. Se även till att jorden är lite fuktig innan denna utvattning så att det ej blir för koncentrerat i jorden.
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.