Svärmors tomatplanta

Hej!Svärmor fick en Marmande-planta som jag drivit upp från frö och nu är hon rädd att hon håller på att ta död på den. Hon skriver ”Den får vara ute i solen på dagen, den får näring en gång i veckan och bladen känns torra längst ut.
Den har inte torkat ut någon gång, jag tänkte ett tag om den fått för mycket vatten ( därför tog jag bort ytterkrukan)…?”
Har ni några idéer om vad som är fel och vad hon ska göra? 


Sara Nordin

Kommentarer

 • Hej Sara!

  Tråkigt att din svärmors tomatplanta inte tagit sig som ni hoppats. Det jag funderar över är hur plantan avhärdats - dvs vants stegvis vid klimat och solljus utomhus? Plantor som drivits upp inomhus är mycket känsliga för att komma ut i det skarpa solljuset ute. De behöver stegvis vänja sig. Första gången kanske man kan ställa ut dem några timmar på en skuggig plats. För att sen stegvis öka på detta och efter ett tag placera plantorna mer soligt. Även temperaturen utomhus har ju knappast varit vad tomater gillar senaste tiden. Även detta är en anledning till att avhärdningen måste ske sakta och stegvis.

  Låt plantan stå och vila på ett skuggigare ställe en tid. Flytta in plantan under kalla nätter (och dagar) och var försiktig med vattningen - så som plantan ser ut nu så förbrukar den knappast några större mängder vatten och det är lätt att den blir över vattnad. Med lite tur så repar sig plantan och fortsätter att växa så småningom.

  Trevlig helg och hälsa svärmor!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack för snabbt och utförligt svar! Vet inte hur hon gjort med avhärdningen men skickar ditt svar vidare och hoppas att plantan blir gladare snart.
  Trevlig helg!
  Sara
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.