Svarta vinbär i krukor

Hej. Jag undrar om ni har några tips om vilken sort av svarta vinbär passar bäst i krukor? Vilken jord bör man använda? Hur stor ska krukan vara? Hur övervintrar man svarta vinbär som står i krukor? Tack. James.
James Mount

Kommentarer

 • Hej James,
  Du kan odla alla vinbär i kruka men då bör du tänka på att välja en sort som är härdig en växtzon över den du odlar i dvs växtzon 5 bör sorten vara härdig i. Jag vill tipsa dig om 'Petter', klicka på länken för att läsa mer om denna. Du bör använda en mullrik jord som tex yrkesodlarjorden eller grönsaksjorden. Krukan bör vara minst 30-40 liter och gärna i ett isolerat material som tex frigolit. Du kan flytta krukan till ett skyddat läge och gärna i skydd från nederbörd under vintern.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej. Tack för råder. Vi bestämde att köpa Petter. Vi har planterat den i en stor upphöjd bädd bredvid vår balkong på markplan, se bild. Jag tror att det håller 90L. Jag har en uppföljningsfråga om övervintering. Vad skulle ni rekommendera? Behöver man lägga någonting runt och över bädden för att öka chans för en lyckad övervintering? Tack på förhand.
  James Mount
 • Hej James!

  Ja, för att hjälpa plantan att övervintra så behöver du skydda rotsystemet mot kyla vintertid. Om du orkar lyfta in hela krukan i ett frostfritt, men svalt, utrymme under vintern så fungerar det. Annars får du isolera med t ex bubbelplast eller gamla mattor/filtar runt krukan på plats där den står. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack igen för bra tips. Vi hade tänkt att använda några gamla liggunderlag för att isolera runt krukan. Skulle det vara ett bra sätt?

  Behöver man täcka ovanpå krukan för att skydda från kylan? Om ja, hur ska man göra så? Fiberduk? Kokosväv? Ska man täcka hela krukan med plast för att skydda från regn och/eller snö under vintertid? Tack på förhand.
  James Mount
 • Hej igen!

  Liggunderlag blir utmärkt som isolering. Ovanpå behöver du inte täcka. Det blir ju köld uppifrån på samma sätt som om de varit planterade ute i marken. Undertill kan däremot vara bra, om det går. Lyft upp krukan och ställ på en frigolitskiva kan vara ett bra sätt. Du behöver inte skydda krukan mot snö eller regn.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.