Varför har syrenbusken vissnat?

Hej, vi har en syrenbuske som inte verkar må så bra, i år så vissnade alla blommor innan de hann slå ut och bladen är också hängiga, bifogar bilder. Vad kan det bero på och vad behöver jag göra? 
Lotta

Kommentarer

 • Hej Lotta, tack för ditt inlägg!

  Det ser ut att vara vissnesjuka och eller en skada som framkallats av stora temperaturskillnader efter det att plantan vaknat efter vintervilan. Det är svårt att säga exakt utifrån bilderna. I båda fallen upplevs växten slå om från att må jättebra till att helt plötsligt börja sloka och bli brun i blommor och blad.

  Vissnesjuka är ett samlingsnamn för ett stort antal svampangrepp och inte en specifik sjukdom. Vi har sett många skador på olika vedartade växter den här säsongen som har att göra med tidig värme som väckte växterna och när kylan i april kom med så mycket svällande bladknoppar så har det skadat både blad och blommor. Det i sig är inte en svampsjukdom alls men det är inte ovanligt att de blir mer känsliga för kalla vårnätter om de redan är nedsatta av ett svampangrepp.

  Syrenen ser ut att vara lite äldre och de kan behöva föryngringsbeskäras med jämna mellanrum, vilket är tillräckligt för att få bort angreppet. Man skär ner de stammar som är döda eller är på väg att dö. Dessa sitter oftast högre upp i trädet/busken. Det bryter sedan fram nya skott från basen av plantan och det brukar inte ta så värst många år innan den hunnit bli stor och fin igen.

  Grenar där det sitter kvar fräscha blad på behöver oftast inte kortas in så hårt annat än av estetiska och praktiska skäl, men det är inte ett självändamål att kapa plantan längst ner.

  Se upp framöver så att du inte klipper bort grenar bara för att de drabbas av torkan. Syrenerna brukar lätt börja sloka även av värme och torka.

  Beskära och vattna är a och o. Det finns inget och ska inte användas svampmedel mot detta.
  Jag håller tummarna för att det inte tar så lång tid för er syren att växa sig stor och fin igen.

  Med vänliga hälsningar.
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • Tack för ett bra och utförligt svar! När på året är det bäst att beskära busken? Hälsningar Lotta 

  Lotta
 • Hej igen,

  Man kan beskära syrener i stort sett närsomhelst på året.

  Underhållsbeskärning görs bäst direkt efter blomningen, för att inte störa knoppsättningen för kommande säsong. Lite grövre gallring kan man med fördel ta i JAS-perioden (juli-september) då det inte är lika högt tryck i savstigningen i veden.

  I det här fallet tycker jag att det kan vara bra att vänta till vårvintern, strax innan det ska till att börja slå ut blad och börja växa. Beskär man då så svarar växten med kraftigare nytillväxt.
  Personligen hade jag nog tagit bort det fula nu och sedan tagit det till hälften mot slutet av sommaren för att se lite hur mycket och var det kommer nya blad. Men sedan gjort ett sista steg i beskärningen när snön försvunnit och tjällossningen påbörjats.

  Lycka till!
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.