Till senaste kommentaren

Vinterförvaring och beskärning av syrenträd Norrfjärden?

Hej! Fick för två veckor sedan hem mitt syrenträd. Jag har två undringar angående detta. Då det kom en vintersmocka till Uppsala i samband med trädets ankomst har jag inte kunnat plantera det. Vad är bäst för trädet nu, vinterförvaras i ett garage, 1-9 grader, eller förvaras utomhus under tak?
Sen tycker jag att trädet har många grenar som är inåtväxande eller växer 2-3 dm ut för att sedan böja runt trädet. Då trädet kommer stå i blickfånget vill jag att det skall bli så fint som möjligt, hur ska jag beskära det? Bilden är inte den bästa tyvärr
Vänligen Frida 

Frida

Kommentarer

 • Hej Frida!

  Det bästa för syrenen är om det går att plantera ner det i marken. Det är på väg ner i vila och det ska bara vila nu.

  Uppsala ser ut att ha 1-2 centimeter tjäle än så länge och det är inte någon fara att sätta ner det då. Viktigt att vattna lite före i gropen och likaså efter att jord fyllts på, men sedan behöver du inte vattna mer såvida det inte blir en sådan där lång mild period i december utan nederbörd och med mycket vind. Troligtvis behövs det ändå inte vattnas men hålla lite koll så att det inte är torrt när det väl fryser till.

  Jag kan inte se någon inbäddad eller uppladdad bild, så du får gärna göra ett nytt försök så ska jag försöka råda dig kring det andra också.

  Med vänliga hälsningar
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare

 • Så nu hoppas jag bilden syns! Annars får jag väl klara mig själv 😀
  Tack! Då får jag nog prova gräva i alla fall.
  //Frida
  Frida
 • Hej! Mitt svar verkar inte ha gått iväg så försöker igen! Jag får helt enkelt prova att gräva och förhoppningsvis går det bra och jag kan plantera trädet 😀 Hoppas jag får med bilden nu! //Frida 

  frida.s.persson@gmail.com
 • Hej igen, tack för bilden - nu ser jag den.

  Det är helt rätt att beskära kvistar och grenar som växer inåt eller riskerar att växa i kors.
  Däremot är det inte så bra att göra för stora ingrepp så här sent på året. Risken är att sårytorna inte hinner läka och kan då bli inkörsportar för olika typer av röta och svampangrepp.

  Om det känns som att någon enstaka kvist skulle riskera knäckas av blöt snö under vintern, så går det att korta in dem litegrann. Men försök undvika grövre och för mycket klippande nu

  Däremot skulle det vara bra att binda in stammen till stödpinnen nära dess topp för att undvika att vinden tar tag för mycket i plantan. Allra helst tre stödpinnar med varsin uppbindning från varsitt håll, men åtminstone så att hela stammen har stöd utan att vara alltför tight fixerad.

  Kvistar och grenar som växer fel kan med fördel klippas på vårvintern. Syrenen kommer att svara med kraftig tillväxt på det sättet. Syrenen skulle inte blomma särskilt mycket första försommaren, annars brukar det vara bra att klippa direkt efter den blommat då den bildar nästa års blomknoppar under återstoden av sommaren.

  Vänliga hälsningar
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.