Till senaste kommentaren

Ta hand om Papegojblomma över vinterhalvåret

Hej
Har en papegojblomma som köptes och planterades om direkt i februari. planterades i näringsrik jord och har vattnat rikligt och låtit jorden torka upp nästan helt innan jag vattnat igen. Har även adderat näring varannan / var tredje vecka.
Undrar nu hur jag ska ta hand om den när det är mörkare. Är en dyr växt som jag vill ska må bra och växa. Den är ca 110 cm hög och största bladen 50x35 cm stora.
Det ljusa bladet vecklades sakta men säkert ut sig under någon veckas tid och stannade sedan upp. Är det vanligt? Tar det fart igen mot våren eller är risken att detta blad tar skada när det inte är helt utvecklat?
Filip

Kommentarer

 • Hej Filip,
  Så roligt att höra du lyckats tagit så fint hand om papegojblomman så den utvecklar nya skott. November - januari är en utmanande tid för krukväxterna eftersom de lider av ljusbristen. Det som du kan göra är att skaffa en växtlampa som extrabelysning vilket kommer gynna tillväxten speciellt på de nya blad som vuxit upp. Under den här perioden så dricker växten mindre så var uppmärksam på och känn efter med handen att jorden torkat upp innan du vattnar igen.

  Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej Linda,

  Tack för ditt svar!

  Efter en tid nu har plantan börjat må sämre och på bara en vecka har vissa blad snabbt börjat gå mot en gul/brun färg och känns "tunna" och matta till skillnad mot de andra som ser uppenbart friska ut. Dessa är klargröna i klorofyllen och har glatta tjockare blad. Nu över natten hade ett blad helt plötsligt helt vikt sig och dött.
  Har köpt en växtlampa sedan 3 dagar tillbaka som du ser på bild som är tänd över natten ca 11 tim då vi inte har plats att ha den nära ett fönster. Är det lagom eller kan växten chockas av att den helt plötsligt får mycket ljus?

  Jag satte i två blompinnar för att stötta upp växten för några dagar sedan då den hängde, kan det vara så illa att jag råkat skada rotsystemet på något sätt och är anledningen till att den snabbt börjat få dåliga blad?

  Tvättade även av bladen med lite såpa och vatten för att få bort damm och annan smuts, kan bladen tagit skada av såpan? vet att man kan göra en sådan lösning vid angrepp av bladlöss bla. Tvättade av bladen ordentligt med bara vatten 3 gånger efter såpavattnet.

  Tusen tack för hjälpen, är så rädd att den skall dö när den tidigare mått så bra.

  Filip
 • Hej igen Filip,
  Att bladen gulnar och vissa även vikt sig beror på ljusbrist, så du har gjort helt rätt som kompletterat med en växtlampa. Du behöver inte vänja växten med ljuset utan kan ha det igång fullt ut med en gång. Det blad som vikt sig bör du skära bort nere vis basen eftersom det inte kommer repa sig utan bara stjäla onödig energi medan de vissnar ner. Det var bra att du tvättat av bladen så inget damm täpper igen klyvöppningar och förhindrar cellandningen, bra också att du tvättade bort såpan som annars kan riskera att lägga sig som en tät hinna över bladen. Du ska se att nu när den fått extra belysningen kommer den förhoppningsvis hålla sig frisk.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej Linda,

  Tusen tack för ditt svar!
  Filip
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.