Till senaste kommentaren

Thjuahäck, kan den vara skadad av asfaltering?

Kan en thujahäck bli skadad av asfaltering intill mitt i vintern, och sen om 3 veckor asfalt tagits bort och lades om? Nu på våren hälften av thujor är bruna och visar inte några livstecken.

Kommentarer

 • Hej, tack för inlägget!

  Jag större påverkan i områden som ligger intill växter kan förändra marken så pass mycket. Det kan störa under en period eller i värsta fall ge större konsekvnser. Samtidigt så anger du zon 5 och mycket har kommit i gång med att växa sent i år efter den kalla våren, även söderöver i landet.

  Prova att rispa lite i barken på några av kvistarna upptill (men inte på toppskotten) och se om det är grönt inunder eller lite längre in om det verkar torrt och inte finns någon seghet. Testa på många olika ställen för att försöka få en bild av hur stor skadan är. Kan marken vara torr? Eller har solen legat på en del medan det fortfarande kan ha varit tjäle i marken? Det är den vanligaste orsaken till att tujor blir bruna efter vintern.

  Prata också med grannar som kanske också drabbats. Det behöver inte vara precis intill där arbetet sker. En större utgrävning för nyanläggning av hur kan till exempel förändra en växts förmåga att ta upp vatten en rejäl bit ifrån.

  Med vänliga hälsningar.
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.