Thuja Brabant

Hej! Jag har en häck som jag har planterat i omgångar under några år. Den ligger inte utmed någon väg. På flera olika ställen har det nu uppkommit svarta blad - ser ut som man spillt olja. När jag googlar så kommer det upp info om en ny svampinfektion (Phytophtora Lateralis). Nu hoppas jag naturligtvis att det kan finnas andra naturliga förklaringar.Om det skulle vara denna svampinfektion så tycker jag det är konstigt då plantor i en del av trädgården som är 5 år gamla har samma problem som plantorna jag satte för två år sedan i en annan del av trädgården 20 meter bort. Det är främst i nedre delen av plantorna och min behandling hittils har varit att klippa bort alla angripna grenar.

Till min fråga:

1 - Har du någon teori om vad det kan vara?
2 - hur ska jag åtgärda det?Kan jag kanske skylla på grannens katt 😀 


Hoppas på hjälp 😀
prisma_555@hotmail.com

Kommentarer

 • Hej,

  Det ser tyvärr ut att vara svampen du pratat om, många som verkar blivit drabbade den här våren tyvärr, men ett lättare angrepp ser det ut att vara.
  Svampen infekterar vid låg temperatur och i fuktig väderlek, speciellt under vår och höst.
  Vad jag vet finns i dagsläget inget bekämpningsmedel mot det, det man kan göra är att klippa bort bruna grenar, och alltid vattna sin tuja på marken, då svamp gillar fukt.
  Klipp bort angripet och lägg i brännbart.

  Sen finns det ett bladgödsel som eg är för buxbom, men som vi även brukar rekommendera till citrus och tuja.

  Ha en fin helg!
  Josefin Lundgren
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.