Thuja smaragd

Vi har många thujas planterade i vår trädgård, de är cirka 2,5 år gamla. De har alltid varit gröna och friska, de vattnas som vanligt, men för några veckor sedan när hösten började , började de bli gula och torra, och vi märkte massor av insekter och bin runt dem. Först fick bara få gula nålar, nu börjar det sprida sig bland alla thujas. Vissa är mycket mer torra än andra, är det möjligt att vara en svampsjukdomar?
vi vet inte vad vi ska göra ...

Kommentarer

 • Hej Erick!

  Tack för din fråga! Just nu är det många som har problem liknande dina med sina tujor. Vår bedömning är att det förmodligen inte beror på sjukdom (Svamsjukdomar på tujor  är extremt ovanliga. Tujor hör till de friskaste växterna vi kan odla.) Sannolikare är att det har att göra med väder och nederbörd under de senaste åren. Vi har ju nu haft flera väldigt varma och torra somrar. Den senaste sommaren har vi och för sig haft en del nederbörd, men oftast rätt uppsplittrat och inte så många rejäla rotblötor. Vi har dessutom haft ett flertal rejäla värmeböljor, då det i princip inte går att vattna tillräckligt mycket, hur mycket man än vattnar. Vattnet dunstar bort allt för snabbt. Sammantaget stressar detta plantorna och leder till torra barr. Vad jag kan se på dina plantor så är de gröna i topparna, vilket betyder att de nu växer vidare och att problemet inte uppstått just precis nu, utan finns sedan tidigare. Det bästa du nu kan göra är att vattna dina plantor (mycket) ända fram tills jorden fryser till. Det är viktigt att plantorna har god tillgång på vatten inför vintern, så att skadorna inte förvärras till nästa år. Torra barr och kvistar kan du putsa bort om du vill - de barr som är bruna kommer inte att bli gröna igen. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack så mycket Johan!
  Vi har vattnat (som du rekommenderar också) och kommer att fortsätta. Vår oro är för att resten av vår häck runt huset ser frisk ut, de är alla gröna , men på den sidan har det varit som att sprida sig mellan dem, först bara en eller två, sedan de bredvid och så vidare - lägga till bilder (friska sidan och sidan där den bruna nålen sprider sig) . Kan ett fungicid användas precis som förebyggande? Tack!

  Erick
 • Hej igen!

  Förstår att ni är oroliga för "spridningen", men även om det är torka/värme som varit problemet så börjar det ju alltid någonstans, innan problemet syns på flera av buskarna. Om det nu skulle handla om den svampsjukdom som angriper tujor i mycket sällsynta fall (Phytophthora lateralis) så blir barren först mörkare och mörkare för att till slut nästan vara brunsvarta. Det stämmer inte riktigt på bilderna och er beskrivning. Dessutom finns det tyvärr inga effektiva bekämpningsmedel mot den, varken i förbyggande syfte eller mot ett aktivt angrepp. Fortsätt med vattningen och lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.