Till senaste kommentaren

Thuja smaragd, skador på nedre delen av häcken

Hej på er. Hoppas någon av er kan hitta tid till att besvara min fråga. Har sedan 10 år tillbaka (våren 2009) som är inköpt hos här i Gbg. Hade planer på att komma in men har inte vågat pga rådande omständigheter i samhället.

Under våren har vi börjat upptäcka problem med häcken och detta har verkligen påverkat oss mitt i allt. Kortfattat handlar det om att häcken, i den nedre delen, har börjat smalna av och att man på många ställen, mellan varje planta, i princip kan se rakt igenom. Visst har kvistarna ”på insidan” varit bruna tidigare under våren men aldrig så här mycket. På den ”övre halvan” mår häcken mycket bättre. Kan detta bero på torr vår? Eller som vi oroar oss någon sjukdom? Har ni möjlighet att återkomma är vi väldigt tacksamma!
Jan

Kommentarer

 • Hej Jan,
  Jag tror inte att ni behöver oroa er för sjukdom på tujorna däremot ser det ut som om häcken skulle behöva näring och jordförbättras med kogödsel, barkmull och hönsgödsel. Blandningen myllas ner omkring plantorna. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej Linda.
  Ett stort tack för ditt svar, det är en stor lättnad att det inte verkar vara någon sjukdom då vi inte är i stånd att plantera en ny häck. Varje år, sedan häcken planterades våren 2009, har vi gödslat häcken med en blandning av jord och kogödsel i där vi sedan blandade in konstgödsel (senast ett allgödsel som köptes hos er tidigare i våras). Detta har vi lagt ut utmed häcken innan vi har vattnat ordentligt. Slutligen har vi efter denna procedur och med hjälp av våra barn, lagt ut ett par säckar täckbark. Senast allt detta gjorde var för ca en månad sedan och vi undrat om det, efter ditt tips, är nödvändigt att gödsla igen som du beskriver?? (Hönsgödsel har vi aldrig vågat in oss på eftersom vi har trott att det är för starkt.)
  Vi funderade ganska mycket och kom på att håcken, för ca 5 år sedan, fick en skada vid arbeten på vår tomt. Detta orsakades av att harpad jord, vid utjämning av tomten, lades för nära häcken och att den i princip var på väg att ”kvävas”. Efter några veckor återhämtades den som tur är men kan detta, i kombination med en torr vår, kunnat orsaka det vi ser nu. Skickar nedan några bilder på vår gulnade häcken. Som vi började med är det en stor lättnad att det inte handlar om någon sjukdom men samtidigt är vi väldigt oroliga att häcken blir ”ihålig” och att vi måste ta bort allt. Den övre delen är grön och fin samtidigt som häcken växer medan den nedre halvan har minskat i omfång och är gles. I grannskapet har vi sett några missköta smaragd thujor där bara stammen syns i den nedre delen men är fina i övrigt. Skickar en bild på detta och vår största oro är att vi är på väg dit med vår häck utan att förstå varför med tanke på den skötseln den har fått. Ett stort, stort tack återigen!!

  Jan
 • Hej Jan!
  Om du gödslat nyligen så finns det ingen anledning att du gödslar mera redan nu. Avsmalningen som syns nedtill på din häck ser för mig på de senaste bilderna ut som tydliga tecken på att rådjuren äter på din häck. De älskar tuja och när de betar på grenarna äter de på de grenar de kommer åt nedtill och plantorna får detta karaktäristiska utseende. Rådjuren är tyvärr svåra att skrämma bort, men kanske kan du prova med något av de viltavskräckningmedel som finns. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej Johan.
  Stort tack för ditt svar.
  De thujona som knappt har några grenar nederst och syns på bilden ovan är tagna på en annan häck här i grannskapet och som tur är inte vår häck. Men nu förstår jag vad sådant utseende beror på dvs att rådjuren har ätit på den. Vi var mest oroliga att vår häck var på väg åt det hållet av någon anledning (sjukdom mm) men så illa är det inte för vår del. Vårt problem är snarare att den har börjat bli, som jag skrev innan, väldigt gles mellan plantorna. Låtet kanske långsökt eftersom den är så pass väletablerad men jag undrade ifall en torr vår och solen, i kombination med en tidigare skada på  vilket jag skickade bild ovan, kan ha lett till denna gleshet i år? Som tur är verkar det inte för vår del vara någon fråga om sjukdom som ni tidigare svarade. Stort tack återigen för er tid och vilja att hjälpa till!!
  Jan
 • Skickar några nya bilder på vår häck nu när morgonsolen lyser igenom. Stort tack återigen!!
  Jan
 • Hej igen!
  Nog ser det ut som att rådjuren ätit även på er häck...  För övrigt ser allt normalt ut. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.