Thujahäck

Hej
Planterade en thujahäck i höstas (2023). Nu efter vintern har några grenar blivit bruna. Och på vissa även lite på toppen. Har klippt bort dom som varit bruna på sidorna men nu har mina föräldrar utan att fråga klippt av även toppen. De är bara 80 cm höga nu och jag vill ha en hög häck så fort som möjligt. Kommer detta påverka tillväxten på höjden? Alltså borde jag redan nu byta ut plantorna mot nya?

Jenny

Kommentarer

 • Hej Jenny, tack för ditt inlägg!

  Generellt ska man alltid klippa tuja så att det finns gröna kvar innanför eftersom de inte som lövväxterna lätt bryter fram med ny tillväxt där man klipper.

  De toppar som klipps av kommer inte att fortsätta att växa på höjden, men det kan gå att leda upp skott (eller gren) underifrån som bildar nytt toppskott. Det kommer an på hur många plantor det gäller och hur mycket brunt det blivit om det är mer klokt att byta ut mot nya. Handlar det om några stycken av hundra plantor kanske det är värt det.

  Eftersom tujan behöver tid att gå ner i vintervila så gäller vår växtgaranti vid höstplantering av tuja endast i zon 1-3 om du vill vänta över sommaren för att se hur de tar sig. Om du är osäker på vilken växtzon du hör till, så kan man söka på zonkartan.se ända ner på postnummernivå.
  Det finns fortfarande tuja för vårplantering och nu när det inte är lika varmt och torrt som i maj, så hinner man fortfarande i stora delar av landet.

  Med vänliga hälsningar,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.