Thujahäck som dör

Hej,

Vi har några thujahäckar på vår gård som troligtvis planterades år 2006. De är nu ca 3 m höga och ganska breda. De senaste åren har häckarna blivit allt glesare, fått vissa rostfärgade grenar och sett ut att må dåligt. Vi har försökt att rädda häckarna med vatten och gödel, men detta verkar inte hjälpa. Det senaste året har den längsta häcken successivt dött. Buskarna bleknar/grånar, blir helt rostfärgade och dör. Vi har kapat angripna buskar allt eftersom och försökt att klippa bort det rostfärgade. Angreppet är värst på ena änden av häcken och verkar sprida sig från buske till buske. Kan det vara ett svampangrepp av något slag? Är det i så fall möjligt att behandla så stora häckar? Om det inte är möjligt att rädda häcken, vilka häckväxter ska vi då undvika att plantera på samma ställe? Vi vill gärna ersätta häcken för att minska insyn.

Tacksam för tips och råd!

Mvh,

Lina

Lina

Kommentarer

 • Hej  Lina,

  Tack för din fråga och dina bilder, det ser ut som de kan ha blivit drabbad av något som kallas för kvistdöd och är en svampsjukdom.
  Svampen infekterar vid låg temperatur och i fuktig väderlek, speciellt under vår och höst.
  Vad jag vet finns i dagsläget inget bekämpningsmedel mot det, det man kan göra är att klippa bort bruna grenar, och tid vattna sin tuja på marken, då svamp gillar fukt.
  Den trivs på barrväxter även tex en.

  Tips på andra häckplantor är:
  *Häggmispel
  *Liguster
  *Svartaronia
  *Måbär

  Ha en fin kväll!

  Josefin Lundgren
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.