Till senaste kommentaren

Thujaplantor som dör i slutet av sommaren? (återkommande)

Hej

Vi har ca 100m Thujahäck som sattes 2020, ungefär i slutet av varje sommar började 2021 så gulnat x-antal plantor för att sedan övergå till brunt och slutligen vissna och dö. Generellt så börjar de vissna inifrån och ut. Vi har sedan de planterades haft droppslang och gödslat enligt rekommendationer (alla rätt enligt blomsterlandets personal). Dock fortsätter plantor att dö (har bytt ca 15 st i år). Generellt sett så dör närliggande plantor. Det är lerjord här och häcken planterades av en trädgårdsmästare som använde en mini-grävare för att gräva ut och fylla med jord. Trädgårdsmästare har varit här men hittar inget onormalt i hur häcken behandlat.

Frågeställningen som återstår om jorden ändå möjligtvis inte är tillräckligt dränerad och hur mycket behöver man generellt gräva ur när man sätter en Thuja där lerjord har förekommit


Uppskattar all hjälp jag kan få.

Kommentarer

 • Hej!

  Tack för din fråga. Eftersom dina tujor gulnar och torkar mot slutet av sommaren så kan man misstänka att tujorna inte lyckats tillgodogöra sig vattningen, trots din kloka investering i droppslang. De senaste somrarna har alla haft längre perioder av stark värme och sol. Då är det inte säkert att alla växter klarar av att "fylla på" med vatten i samma takt som vattnet avdunstar från deras barr- eller bladverk. Särskilt utsatta är naturligtvis yngre plantor som inte hunnit utveckla så stort rotsystem än. Tujor har dessutom ett ganska ytligt rotsystem, vilket gör dem känsligare för torka. En ledtråd till om detta skulle kunna vara problemet är om de partier där tujorna torkar är utsatt för sol längre tid under dagen än övriga?

  Om lerjorden är bearbetad ner till minst 40 cm djup och uppblandad med barkmull eller planteringsjord skulle jag inte tro att dräneringen är problemet. Ledtråd där är om du upplever mycket vatten eller is kring plantorna under tidig vår. Då är det dåligt dränerat. Å andra sidan skulle jag förvänta mig att tujorna skulle uppvisa sina skador tidigare då, än under slutet av sommaren.

  Jag bifogar en länk till hur du planterar tujahäck här. Artikeln innehåller mycket bra information och råd som kanske kan hjälpa dig vidare i felsökningen. Hoppas jag kunnat hjälpa dig lite på vägen.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.