Tidigblommande luktärter?

Hej! Vilka luktärter blommar tidigast på säsongen? Andra snittblommor, som blommar tidigt, typ juni, och som man kan fröså i år?
Mvh Kerstin
Kerstin

Kommentarer

 • Hej Kerstin och tack för din fråga!

  Det är inte någon större skillnad mellan de olika luktärterna vad gäller tidighet.
  Många gånger kan de lägre och buskigare varianterna av en växt komma i gång tidigare, tack vare att plantan inte måste nå lika högt innan den sätter i gång att blomma. Men hos luktärterna är det knappt mer än en nyansskillnad och de buskiga luktärterna är inte lika smidiga till snitt som de höga.

  Snabbast bland ettåringarna i blom från sådd är blåklint, blomsterkrasse, ringblomma tillexempel, men det finns sätt att kunna plocka in bukettblommor tidigare - men kanske då först nästa år.
  Jag vill slå ett slag för att höstså ettåringar som man gör med två- och fleråriga växter. Det finns en hel del som klarar detta och ger tidigare blomning på försommaren. Till de tidigare hör ringblomma och blåklint, men också ettårig vallmo, sommaradonis, jungfrun i det gröna och en del andra.

  Det är också fördelaktigt med exempelvis flerårig vallmo som kan höstsås och blommar i maj redan. Sedan tycker jag också att mycket av de tidigblommande vårlökarna är fina att ta in som snitt.


  Vänliga hälsningar,

  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.