Till senaste kommentaren

Tips på gröna växter till balkonglådor blåsig balkong i österläge

Jag skulle vilja ha tips på gröna växter till balkonglådor - gärna växter i färgskala från olika nyanser av grå och grön till lila. Min balkong vetter mot öster och har sol från att solen går opp till ca 12:30 dagen. Balkongen är på femte våningen och ligger fritt vilket betyder att det kan bli väldigt blåsigt.
Marianne

Kommentarer

 • Hej,
  En söt purpurfärgad perenn är revsuga som även blommar i lila. Den tillsammans med tex silverpäron och sommarblommande jätteverbena skulle vara vackert. Alla dessa sorter klarar ett blåsigt läge. Lycka till med dina val av växter.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej & tack för svar!

  Undrar bara, jag frågade efter gröna växter till balkonglådor och alla dessa verkar ju blomma utom möjligen silverpäron. Har du förslag på gröna växter? Undrar också över silverpäron: Har googlat och det verkar vara små träd - går det att plantera dessa i balkonglåda?
  Marianne
 • Hej igen,
  Just revsuga odlas främst för sitt vackra bladverk i purpur snarare än blomman som blir en bonus. Silverpäron passar utmärkt att ha i kruka på balkong och den finns i olika stamhöjder från ca 100 cm - 200 cm. Men när det gäller sommarblomman verbena var det bara ett spontant förslag men som du säger är bladverket inte dess skönhetsvärde. Ett annat förslag är istället alunrot som har dekorativa blad och ett annat förslag på träd i kruka är blodfläder. Än en gång lycka till med valet av växter och hör gärna av dig igen om du vill ha mer hjälp.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej & tack för svar!

  Som jag skrev i mitt första inlägg så är balkonglådor jag har, inte krukor. Det är en pytteliten balkong och enda utrymmet att ställa en krukar är framför dörrarna och då blir det lite svårt att komma ut på balkongen.

  Revsuga låter väldigt vacker så den är intressant, även alunrot. Går blodfläder att plantera i balkonglåda?
  Marianne
 • Hej igen Marianne,
  Jag ber verkligen om ursäkt men just den viktiga detaljen om blomlådor har jag missat, hur jag kunnat göra det med tanke på att du poängterat blomlådorna flera gånger? Men jag såg framför mig krukor. Nej, varken silverpäron eller blodfläder passar att plantera i blomlådor. Curryeternell och daggsalvia är två andra alternativ liksom silvernjurvinda och svansfjädergräs.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Tack!

  Alla dessa funkar tillsammans i österläge på en blåsig balkong? Sol från att den går upp till ca 12:30.

  Hur många tycker du jag ska köpa och hur ska jag blanda dem?
  Balkonglådorna som vätter mot norr och söder har måtten 16x20x60 och volymen 19,2.

  Balkonglådan mot öster har måtten 16x20x100 och rymmer 32 liter.

  Vilken sorts jord?

  Marianne
 • Hej!
  Räkna ca 3 plantor i den mindre lådan och 5 till den större. Förutom de som Linda nämnt så är även murgröna bra i norrläget, Rabatteternell bra för det soliga läget och även jordreva för alla lägen. Det går tex att kombinera murgröna och silvernjurvinda, alt revsuga i skugglådan och rabattetenell och jordreva i solläget.
  Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Förlåt, men behöver verkligen plantorna 20 cm var i de kortare lådorna? Jag har alltid planterat mycket tätare tidigare.

  Marianne
 • Hej Marianne!
  Du kan plantera så tätt som du brukar göra, då vet du ju att det fungerar. Lycka till nu och ha en trevlig helg!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej! Har två perenna murgrönor på var sida av balkongen i stora krukor, tyvärr har en fått massor av svarta bladlöss, har sprutat med såpvatten hjälper det? Planterade vildvin tillsammans med murgrönan förra hösten men dom dog, har tagit bort den ena och där finns inga bladlöss det andra vildvinet är kvar (det som finns kvar av plantan) och det är den murgrönan som fått bladlöss, är vildvine orsaken till detta? Tacksam för svar.
  Vänligen
  Yvonne Wahlqvist
  Yvonne Wahlqvist
 • Hej Yvonne,
  Jag skulle inte säga att det är vildvinet som är orsaken till bladlössen. Utan snarare att murgrönan kanske trivts för bra och vuxit sig för snabbt. Då brukar just bladlössen tycka att de spröda stjälkarnas växtsaft är extra gott. Du har gjort alldeles rätt som sprayar med såpvatten. Kombinera behandlingen med att även spola/torka bort alla lössen från murgrönan.

  Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.