Tips på växt

Hej!
Vi är så sugna på att sätta en stor buske eller träd för att dölja den här fula väggen som vi har bredvid oss vid entrén. Idag så kommer vi behöva ha den i en kruka (obs hur stor kruka ska man ha?) för att kanske senare plantera om den i marken om vi skulle bygga om altanen. Men först och främst kruka. Det är en vindskyddad plats med skugga hela dagen. Några tips?

 

Ellinor

Kommentarer

 • Hej Ellinor,

  Tack för din fråga!

  För att kunna ha en större planta i kruka krävs det en väl tilltagen storlek för att växten över tid ska må bra samt att jordmånen i så stor utsträckning som möjligt skyddar rötterna. Min rekommendation är att utgå från en kruka som är minst 60 cm djup och minst 50 cm i diameter. Eftersom att detta är i norrläge och även zon 4 är detta extra viktigt då frostskador lätt drabbar växter i kruka där rötterna är mer utsatta. Ett tips är att även räkna med att vinterskydda krukan med något isolerande så som fårullsmatta för att ge växten extra skydd.

  Några tips på växter som skulle kunna klara dessa förutsättningar är: Prakthäggmispel eller Slånaronia som klarar skuggan bra och är härdiga. Bäst mår dock alltid växter planterade direkt i marken och risken för vinterskador minskar rejält.

  Jag hoppas att denna information kan vara till hjälp och lycka till med din plantering!


  Amie Liddle Trädgårdsmästare
 • Hej!
  Tack för svar. Insåg att jag skrev fel zon. Vi bor i zon 2 i Stockholm. Finns det fler alternativ då? Och om vi väljer att plantera i marken.

  En annan fråga. På andra sidan huset som är söder läge skulle vi vilja sätta ett mindre träd inbyggd i en altan. Här växer det en havtornsbuske väldigt bra och gräsmattan är väldigt mossig. Misstänker att jorden är rätt sur då? Svårt att få annat att ta sig där. Några tips på vad vi skulle kunna sätta där?
  Ellinor
 • Hej Ellinor,

  Tack för ditt svar!

  Det finns några fler alternativ för zon 2 då det är mildare klimat. Några av dessa är boksläktet som även klarar skuggan bra samt Japanska lönnar. De rödbladiga Japanska lönnarna får troligtvis inte lika intensiv färg då de står i skuggan men grönbladiga eller brokbladiga gör sig väldigt vackert också.

  För den södra sidan av huset vore det även intressant att veta hur långt ifrån huset altanen är? Detta för att många träd inte bör planteras för nära huset.

  Återkom gärna så råder vi dig vidare här!
  Amie Liddle Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.