Kan jag odla där det idag växer tistlar?

Hej!
På min tomt växer tistlar på flera ställen. De vill jag få bort. Jag brukar dra upp dem och slänga dem, men de kommer strax tillbaka.
Där de är idag vill jag lägga på mer jord (det är delvis berg under) och ha rabatter och pallkragar att odla i.
Hur ska jag göra för att få bort tistlarna och se till att de inte återkommer?
Kommer jag kunna ha rabatt och pallkragar där de är idag?
Har dragit upp många innan bilderna togs. 

Tacksam för svar!
Mvh

Jessica

Kommentarer

 • Hej Jessica, tack för frågan!

  Visst kommer du att kunna ha rabatt och pallkragar där det är tistlar i dag!

  Tistlar trivs i mager jord så det är bra att byta ut den befintliga jorden till en näringsrik och, som du skriver, tillsätta mer.

  Så länge det är en mager jord så kommer tistlar och annat ogräs hitta tillbaka snabbt så ju snabbare jorden odlas upp och näringsvärdet ökar, desto snabbare kommer du få bukt med ogräset.

  Det är viktigt att ta reda på hur djup jorden i en eventuell rabatt kan bli med tanke på berget som finns inunder. Det finns tåliga marktäckande perenner som klarar sig med grund jord, men de flesta vill gärna ha mer djup än någon decimeter. Pallkragarna bör du använda marktäckväv eller barkduk i botten av- ett material som släpper igenom fukt, men som inte tillåter ogräs att söka sig in underifrån.
  Om du bara vill använda pallkragar kan du täcka utan med marktäckväv, ställa ut önskat antal pallkragar och sedan använda täckbark, flis eller annat dekormaterial mellan pallkragarna.
  Här är ett exempel på en duk som är bra att använda i botten på pallkragar och mellan pallkragarna om du lämnar jorden under orörd. :​Marktäckväv​​​


  Med vänliga hälsningar,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.