Till senaste kommentaren

Kan man odla tuja i kruka som insynsskydd?

Kan man odla tuja i kruka för att användas som insynsskydd?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Visst kan man odla tuja i stora krukor. Välj så stora krukor som möjligt och se till att plantera i en riktigt bra jord som är anpassad för krukodling, exempelvis Blomsterlandets yrkesodlarjord. Vintertid kan du behöva isolera extra runt krukorna med till exempel bubbelplast samt även isolera mot kyla underifrån genom att ställa upp krukorna på frigolitskivor.
  Blomsterlandet
 • Jag vill plantera en krusbärsbuske  och en hallonbuske i pallkrage. Vilka sorter klarar av att växa i en pallkrage? Vill ha bär som skördas sent på hösten.Tacksam för ideer.
  Birgitta
 • Hej,
  Om du har dubbla pallkragarna höjd kan du plantera alla olika sorter. Med bara en pallkrages höjd blir tyvärr jorddjupet för grunt. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej,

  Jag ska bygga en blomlåda med måtten 30x84x300cm(D:H:B). Min fråga är om man kan plantera mindre krukodlade smaragd-thujor i dessa som insynsskydd? Överlever de året runt om man bor i Stockholm och räcker storleken på lådan för krukodlade thujor? Om ja, hur långa thujor skulle jag Max kunna plantera i lådan för att undvika näringsbrist för tjujorna

  Tack på förhand!

  mvh
  John

  John Altas
 • Hej. Jag har en fråga angånde thuja brabant. Jag köpte 10st 70cm höga och tänkte plantera dem på en yta som är 5 meter går det eller vad är rekomendetat avstånd. Tänkte dock inte låta dem bli mer en 100cm höga. Mvh Robin
  Robin
 • Hej,
  Här kommer svar på båda frågorna. När det gäller måtten på blomlådan är höjden och längden inga problem däremot är det möjligt att djupet 30 cm kan vara för trångt. Det jag funderar på är om tujornas rötter kommer hamna direkt mot blomlådans kant och bli utsatta för kraftiga temperaturskillnader på vintern om ingen jord finns som isolerar. Möjligen kan det hjälpa om du isolerar insidan med frigolit eller bubbelplast. När det gäller höjden på tujorna bör du kunna plantera över 1 meters höjd. När det gäller avståndet dvs 10 st tujor för 5 meter blir det bra. Rekommendationen är 2-3st/meter beroende på storlek. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej!
  Har tänkt bygga en bänk av tryckt virke till att planteraThuja Holmstrup bredden på bänken 1 meter och djupet cirka 80 cm har tänk isolera bänken med frigolit. Tror du att Thuja Holmstrup skulle klara vinter ? Vi bor i zon 5 och det kan bli 30grader kallt. Jag har tänkt att thujans höjd skulle bli max två meter. Hur djupt bör man sätta thujan för att thujan ska må bra och inte knäckas av storm? Klarar thujan snörika vintrar utan att brutas av?
  Är Thuja Holmstrup ett bra val av thuja eller har du ett annat förslag?
  Vi behöver en lite högre thuja cirka 2 meter som inskyddskydd.
  Med vänliga hälsningar
  Karin Andersson
  Karin Andersson
 • Hej Karin!
  Denna tuja är en av de härdigaste och brukar stå angett till zon 5. I en upphöjd plantering blir det dock lite mer utsatt än nere i jorden. Även om denna låda rymmer god jordvolym och isoleras med frigolit så är det svårt att lämna några garantier. Det blir precis på gränsen zonmässigt. Visst kan de brytas av stora snömängder och det är bra att binda ihop dem och gärna täcka med juteväv. Framförallt för att undvika att de avdunstar för mycket vatten i solskenet när det är tjäle. De planteras så att rötterna hamnar lite under nivån i krukan, men annars ska de inte ner djupare i jorden.
  Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Hej,
  Vill plantera en 12 meter lång häck med thujor- smaragd. Kommer behöva sätta dom i långa planteringslådor (ca 2m långa per styck) vad krävs för bredd och djup på dessa lådor för att thujorna ska må bra och få plats med sina rötter? Tänker också om man behöver klä lådorna med frigolit för att de ska klara vintern? ( bor i Stockholm )
  Mvh Maria
  Maria
 • Hej Maria!

  Att odla vintergröna växter i lådor är aldrig optimalt, men om man ändå vill försöka göra det så gäller det att ta till så rejäla mått som man kan. Jag skulle säga att jordutrymmet bör vara minst en meter brett och djupt. Gärna ännu större. Tänk även på att isoleringen (vilken du behöver ha för att bättra på förutsättningarna för att plantorna ska överleva vintern) stjäl mer utrymme än man tänker. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack för svar!
  Mvh Maria
  Maria
 • Kan man ta sticklingar från idegran och thuja och få dem att växa med framgång?
  Matti
 • Hej,
  Du kan ta sticklingar av idegran och möjligen även thuja. Bäst tid att göra det på är nu på vårvintern. Det är fjolårets tillväxt som du ska knipsa sticklingen ifrån och gärna från en gren som har haft en kraftig tillväxt föregående år.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.