Till senaste kommentaren

Tujahäck som fått bruna barr. Hur kan de bli gröna igen?

Hej,

Jag har en tjock och fin tujahäck 'Brabant' på 90 plantor som är 20 år gammal. Nu har ett par plantor blivit gulna/ bruna och jag undrar om det är något jag kan göra för att få dem gröna igen? Vet inte om de fått svamp då plantorna runt om mår bra. I såfall får ni gärna rekommendera ett medel.

Tacksam för hjälp.

mvh
Alexander
alexander

Kommentarer

 • Hej Alexander,
  Tack för fråga och foto på buskarna. Det är svårt att avgöra om de drabbats av tjältorka eller kvistdöd som är en svampsjukdom. Oavsett så kommer de intorkade partierna inte grönska igen utan du kan komma att putsa till plantorna. Kvistdöd kan du läsa om här på faktabladet från SLU.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Tack för snabbt svar Linda,

  Blir dock inte mycket klokare av faktabladet från SLU. Om det skulle vara en svampsjukdom, skulle du kunna rekommendera ett medel jag kan använda? Eller finns det ngt annat jag kan göra?

  mvh
  Alexander
  alexander
 • Hej!

  Om det är kvistdöd dina tujor drabbats av finns i dagsläget inget svampdödande medel för privat bruk. Det du kan göra är att klippa/putsa bort de bruna partierna och slänga i brännbart (ej i komposten!). Se även till att vattna tujorna på marken i fortsättningen, så vattnet inte sprider det eventuella angreppet vidare. Svamp gillar fukt och sprids lättare bland fuktiga barr.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.