Tomat

Hej !
Mina tomatplantor har börjat se sjuka ut . De står i stora krukor och gödslas med bio bact. Gula och fläckiga blad och några har klen tillväxt i toppen med små lite ihopdragna blad . Finns det något jag kan göra ?
Bästa hälsningar
Anna
Anna Hahne Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Anna!

  Flera tillverkare av växtnäring har tyvärr haft stora problem med rester av kemiska bekämpningsmedel i deras ekologiska växtnäringar den här våren, vilket ger skador på växterna. Vad jag vet så hör Bio Bact inte till de märken som haft mest problem, men det har förkommit rapporter även om detta gödsel.Tomatplantor är särskilt känsliga och har drabbats hos hundratals odlare. Fenomenet har diskuterats flitigt på sociala medier men har även varit omskrivet i pressen och omtalats av radio och TV. Om du googlar hittar du massor av information. Du kan börja med att läsa t ex här om vad Jordbruksverket skriver:

  Skadade tomatplantor - Jordbruksverket

  Förmodligen är det detta som har drabbat dina plantor, även om det är svårt att säga säkert. Jag skulle för säkerhets skull byta gödsel och hoppas att plantorna repar sig. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack snälla för svar ! Men så hemskt .... Nu förstår jag bättre varför ett flertal av mina växter inte mår bra i år. Min fläder ser ut som den håller på att dö, små små blad i toppen och inga rotskott , strutbräken, kryddor och pelargoner är sig inte lika förutom alla tomater. Min dotters större odling av tomater , gurka osv visar också samma symtom . Vi har ju använt biobact till allt . Finns det någon näring  som man vet är bra ?
  Vill ännu en gång tacka för er fantastiska service, er kunskap och alltid lika trevliga bemötande , i detta forum och i era butiker.
  Bästa hälsningar Anna
  Anna Hahne
 • Hej igen!

  Då det handlar om bekämpningsmedelsrester som finns med i en av råvarorna som man framstället ekologiskt gödsel utav så är det troligt att problemet finns hos de flesta ekologiska gödsel och även i vissa jordsorter. Om jag vore du skulle jag antingen leta fram någon gammal gödselflaska (om du har någon) eller satsa på ett icke ekologiskt gödsel - i alla fall tills detta problem är utrett. Leta alltså efter något som inte har KRAV-märkningen. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.