Till senaste kommentaren

Varför blir tomaterna bruna och blöta?

Tomater som liknar apelsinskal och bruna lite överallt som blir blöta ock spricker när dom ligger och mognar.
Så jag undrar om det är sjukdom, för mycket vatten eller någon slags djur angrepp på dom då det handlar om ca 20 kilo som jag fått slänga?
Jag har några bilder på hur dom ser ut.

Kommentarer

 • Hej, tack för ditt inlägg!

  Jag kan inte se bilderna, har du möjlighet att svara med dem som bifogade filer, så ser jag dem lättast.

  Återkom så hjälper jag dig vidare.
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • Hej igen, tack för bilderna!

  Det ser ut att kunna vara fler samverkande orsaker. Fenomenet verkar vara ganska utbrett den här säsongen och har märkts framförallt efter juli månad efter perioden med låga temperaturer och extremt mycket regn.

  Om jag ska peka på några orsaker som är mest troliga så är potatisbladmögel, pistillröta och en blöt och kall sommar mest troliga.
  Potatisbladmögel sprider sig lätt och förutsätter att det finns potatis som odlas i närheten, så det är inte säkert att det har med det att göra. Det brukar också synas på tomatplantornas blad ganska väl.
  Pistillröta hänger oftast i hop med ojämn vattentillförsel och svalare temperaturer. Det börjar i ena änden av frukten men sprider sig sedan och gör ofta att tomaterna spricker.

  Det har varit en tuff säsong för många växter och tyvärr är inte tomaterna förskonade. Först var maj otroligt kall, sedan extrem torka och värme som byttes mot kyla och regn i överkant. Och då ska det mycket till för att tomater ska reagera negativt på mycket vatten. Om plantorna stått i växthus så är pistillrötan huvudmisstänkt.

  En annan möjlig misstänkt kan vara grönsaksflyets larver som gör liknande skador. De är iögonfallande så jag tror att du hade nämnt dem om du sett dessa inuti någon av tomaterna, men de ger sig gärna på tomat.

  Sammanfattningsvis så rör det sig alltså om en eller flera sjukdomar, men det är ingen som med automatik kommer tillbaka nästa säsong. Om du vet att det odlas potatis någonstans i närheten så undvik gärna för säkerhets skull att kompostera tomatplantornas växtdelar efter säsongen, släng dem hellre med brännbart avfall, då sporer kan övervintra i komposten.

  Ved vänliga hälsningar,


  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.