Torkad murgröna

Hej,

Jag planterade en murgröna (storbladig) förra året och den växte mycket och fint. Den förvarades utomhus hela vinterhalvåret och nu är den helt torr.

Min fråga är om den kommer att ta sig eller borde jag klippa ner hela helt? Om jag klipper ner den, finns det chans att den överlever och tar sig?

Bifogar foton.
emma.lyckan@gmail.com

Kommentarer

 • Hej Emma, tack för inlägget!

  Utifrån bilderna så ser allt ovan jord väldigt torrt ut, så detta behöver klippas ner helt. Det finns också en risk att rötterna inte klarat vintern i lådan som är ganska smal. Även milda vintrar finns risk att rötterna spricker av kylan eftersom rötterna ligger så nära jämfört med när de planteras i marken. Därav gäller aldrig växtgarantier för övervintring när fleråriga växter inte planterats i marken.

  Murgröna är ganska långsam i starten så det finns kanske en liten förhoppning om att rötterna klarat vintern, men den borde skjutit upp något åtminstone nu när vi är i slutet av maj och du angivit zon 2.

  Om du vill testa en vinter till, så använd helst lådor eller krukor som är minst 40 cm djupa och breda, samt har hål i botten för dräneringens skull.

  Ett tråkigt svar att ge men jag tycker inte det ser så hoppfullt ut för dina murgrönor.

  Vänliga hälsningar
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.