Till senaste kommentaren

Kommer min torra schersmin klara sig?

Vi har en stor yvig schersmi  som jag upptäckte var i princip död i mitten. Nu i april så har jag beskurit den genom att ta bort de grövsta,  helt döda grenarna. När jag började så insåg jag att i princip hela mitten var helt död med ruttna tjocka stammar som lossnade när jag tog i den. Inser nu att jag kanske ändå har galltat den för hårt. Har typ tagit bort 2/3 av busken 😀
Jag blev kanske lite för ivrig men alla grenar jag tog bort var helt vita/torra...

Kommer den klara sig?

Bild på mitten av busken...

Hälsningar
Lisa
Lisa

Kommentarer

 • Hej Lisa,

  Tack för din fråga!

  De flesta Schersminbuskar blir med tiden lite risiga i mitten och behöver ganska tuff beskärning för att hålla sig tjusiga. De flesta kan underhållsbeskäras eller till och med skäras ner helt för att skjuta ny tillväxt från basen och föryngras. Din beskärning kommer därför troligtvis endast gynna din buske men för att kunna avgöra helt säkert vore det bra att få se en bild på den.

  Jag hittade ingen bild i ditt första inlägg så har du möjlighet att skicka om denna så kikar jag gärna närmare på den!
  Amie Liddle Trädgårdsmästare
 • HejHär kommer bilder 
  Lisa
 • Hej igen Lisa,

  Tack för dina bilder!

  Utifrån dem ser jag vad du menar med att hela busken har "vandrat ut" och den kommer inte skjuta någon ny tillväxt ifrån mitten men din beskärning av den är inte för grov eller stor för den.

  De alternativ jag ser att antingen låta den vara som den är eller låta en av de levande partier vara kvar och gräva bort resten. Detta kan innebära lite jobb då schersmin kan ha lite jobbiga rötter men kommer ge hela plantan en nystart. Likt bilden nedan. Välj den del av plantan du vill spara, och gräv bort resten.

  Över tid kommer detta bli en fullt lika stor buske och vid underhållsbeskärning varje år där du gallrar de äldre grenarna kommer den att hålla sig fräschare längre.

  Jag hoppas att detta kan vara till hjälp och stort lycka till!

  Amie Liddle Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.