Till senaste kommentaren

Tradescantia Zebria har blivit skör

Hej
Jag funderar över min Tradescantia Zebria, eller zebrablad som jag förstått att den också kallas. Jag har läst mig till att växten ska vara tålig, men min verkar inte vara det. Jag lyfte innerkrukan ur ytterkrukan för att känna på vikten om den behövde vattnas, och då föll en kvist av. Jag kanske råkade nudda den med handen innan det hände, men helst utan någon kraft. Det här är inte första gången det händer med just den här växten, och jag funderar på varför den kan tänkas bete sig på detta sätt? Kvistarna som fallit av har sett fullt friska ut.

Och fråga två är om jag kan använda dessa kvistar som fallit av som sticklingar?

Mvh
Monica

Kommentarer

 • Hej Monica!
  Zebrablad är som regel en mycket tålig växt, men utsätts den för allt för mycket eller för lite vatten eller ljusbrist blir den ganska skör. Du skriver inget om hur den står placerad, men zebrablad vill stå mycket ljust utan att utsättas för direkt sol. Ibland händer det att rankor faller av eller tappar blad. Därför är det vanligt att man beskär denna typ av växt på vårvintern. Då kommer nya, fina skott. Du kan absolut använda de avfallna kvistarna som sticklingar! De rotar sig lätt i lite såjord. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack för svar!
  Mitt enda fönster står i söderläge, så jag har ställt den i min bokhylla som är två meter bort från fönstret. På så sätt får den sol, men är inte i fönstret. Hur mycket är för mycket vatten? För det skulle i så fall kunna vara problemet, jag vattnar den ungefär en gång i veckan.
  Såjord har jag inte, men jag testar sätta den i blomjord, det har jag hemma. Tack för svar!
  Monica
 • Hej Monica!
  Två meter in i rummet blir alldeles för mörkt. Redan en meter innanför fönstret är 70% av ljusets energi förlorad. Försök placera den ljusare. För att avgöra om det är dags att vattna så sticker du ner fingret i jorden. Den ska ha börjat torka upp när det är dags att vattna igen. Blomjord till sticklingarna går säkert också bra. Lycka till nu!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Det förklarade saken. Jag får möblera om lite och hoppas att den återhämtar sig. Tusen tack för svar! 😀
  Monica

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.