Till senaste kommentaren

Trädförslag för grop i berget (finns dränering)

Hejsan!

Jag har en grop i berget med sprickor så de finns dränering samt kommer jag lägga ett dräneringslager i botten. Storlek är ungefär som en stor kruka - ungefär som ett stort vinfat

Vi vill plantera ett träd i gropen i berget. Ej silverpäron!

Vi funderar på något prydnadskörsbär eller Rosenhagtorn 'Paul´s Scarlet'

Träd för zon 4 lite tåligare. Vi bor i Uppsala zon 3-4 men vi vill välja träd från zon 4.

önskar ett träd som blir i verklighet ca 3m. Men välja ett träd som blir 5-7 meter ser vi inte som ett problem då trädet kommer växa i en begränsat utrymme och roten ej kunna utvecklas och därav kommer inte trädet bli så högt som enligt beskrivningen tänker vi.

Ytterligare förslag på träd?
Vilken sort prydnadskörsbär?
Rosenhagtorn 'Paul´s Scarlet' funkar den?

Mvh Johanna 

Johanna

Kommentarer

 • Hej Johanna, tack för inlägget!

  Det finns en risk att utrymmet som rötterna får blir för litet även för mindre träd och när det är begränsat utrymme så är zonhärdigheten ännu viktigare.

  Om rötterna kan gå ner på djupet behöver det inte vara ett stort problem men om det rör sig om berg så kan det vara svårt att klara ett träd.

  Jag tycker att om ni vill testa så kan den japanska rönnen 'Carmencita' vara värd att kika på, liksom den ganska bukettapeln 'Tina'. Dvärgsyrenen 'Palibin' är väldigt härdig men kanske inte tillräckligt hög för era önskemål.

  Rosenhagtorn 'Paul´s Scarlet' är jättefin men får ett ganska kraftigt rotsystem i jämförelse och japanska prydnadskörsbär klarar zon 3 som mest. Det är viktigt att komma i håg att växtgarantierna kan äventyras om man dels väljer för låg växtzon och om det finns för klena förutsättningar för ett rotsystem att utvecklas. Även om det är väl dränerat så behöver det finnas tillräckligt med djup och bredd.

  Ta gärna lite bilder och ta med in till trädgårdspersonalen på ert närmaste Blomsterlandet.

  Vänliga hälsningar,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.