Till senaste kommentaren

Transport av växter vid flytt på vintern?

Hej, Vi ska flytta från Stockholm till Skåne i februari och har en del stora växter. Hur kan jag packa in dom så att dom klarar sig ca 8 timmar i en skåpbil?
Mvh
Ingela
Ingela

Kommentarer

 • Hej Ingela, tack för din fråga!

  Det går nog inte att garantera växternas hälsa om man inte har en transport med tempererat lastutrymme och det hänger mycket på hur kall vintern är just då. En rekommendation annars är att vänta med att flytta de större växterna till våren, om det finns möjlighet att de får bo hos någon bekant eller släkting under tiden.

  Jag kan ändå ge några tips om de måste flyttas på ett ouppvärmt sätt, för att göra det så lätt som möjligt för växterna gäller att packa in dem i flera lager bubbelplast eller något annat isolerande material. Det är bra att försöka att inte ställa dem vid kanterna av skåpet eftersom det är som kallast där - även om det är knepigt med stuvningen.
  Ju större volym luft som ryms i "inpackningen" desto bättre eftersom det håller värmen lite längre. Något som underlättar är också att låta växterna stå på ligg- eller sittunderlag, en frigolitskiva eller kartongbitar så att de inte står direkt på golvet i lastutrymmet.

  Mindre växter är lättare och kan med fördel packas i den vanliga bilen (om sådan finns). Annars kan de mindre sättas i kartonger med lite utfyllnad av tidningspapper, fiberdukar, gamla avlagda trasmattor eller vad som finns att tillgå.

  Med vänliga hälsningar,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.