Till senaste kommentaren

Trött elefantöra, går den att rädda?

Min elefantöra har mått så otroligt bra och varit väldigt frodig men sedan höstas har den tappat sin livslust. Har på sensommaren bytt jord och nu under vintern har den fått stå vid en växtlampa. Men mår verkligen inte bra. Stammen är väldigt mjuk. Vattnar den drygt 2-3ggr i månaden beroende på hur fuktig den är. Går det att rädda?
Madeleine

Kommentarer

 • Hej Madeleine, tack för ditt inlägg.

  Så tråkigt att din elefantöra blivit så hängig. De brukar kunna vara ganska kala och trista efter de mörkaste månaderna och ändå komma igen fint när det ljusnar igen. Men oftast är stammen ändå fast och det är snarare så att bladen släpper.

  I det här fallet är det svårt att säga exakt vad som hänt och jag undrar om det kan ha med omplanteringen på sensommaren att göra eftersom ljusnivån försämras från augusti/september och framåt, man får då en kruka med större jordvolym som torkar betydligt långsammare och trots den låga frekvensen på vattning kan den ha fått lite för mycket - det är ju ofta som jorden torkar till på ytan men så finns ändå fukt kvar på djupet.

  När stammen blivit mjuk så kan det vara svårt för den att ta sig igen. Om du har utrymme och tålamod kanske den ändå kan få en månad och se om den repar sig när ljuset nu är på väg att bli bättre, även om säkert växtbelysningen hjälpt den litegrann på vägen. Men som sagt är den mjuka stammen något som inte är ett bra tecken, och du kanske måste börja om på ny kula med en växt.

  Jag håller tummarna att den repar sig.
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.