Till senaste kommentaren

Kan jag klippa bort torra toppar på tuja?

Jag undrar hur jag ska kapa det vissna, blir svårt när det är toppen som är torr. "Kroppen” är än så länge ej vissen och jag vill inte att hela busken dör eller blir påverkad om jag klipper bort det vissna.
Även om toppen (grenarna) är vissna, så vet jag inte som själva stammen där uppe är död,
issabella

Kommentarer

 • Hej!

  Om jag tolkar dig rätt så har dina tujor torra toppar och du undrar om du kan klippa bort dem utan att det påverkar tujans tillväxt? Det allmänna rådet är att du kapar topparna först när tujan nått den slutgiltiga höjd du vill ha, men tujan kommer alltid sträva efter att bilda en ny topp. Så det är ingen fara om du klipper bort det torra i toppen - den kommer fortsätta växa på höjden i alla fall. Mer om tuja och dess skötsel kan du läsa om här.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej Johan!
  Tack för svar!


  Så trots att tujans topp vissnat (som du ser på bild, grenarna som går ut från toppen) så kan man låta den vara för att den ska växa sig ännu högre?

  Bör jag kanske kolla först om stammen där vid toppen är vissen innan jag klipper av toppen och istället endast ta bort de vissna grenarna?

  En annan fråga: Om det finns andra vissna grenar längs med hela tujans längd, ska dessa kapas då så det friska får mer näring?

  issabella
 • Hej!

  Din bild verkar inte ha kommit med, så jag har svårt att avgöra hur det hela ser ut. Skicka den gärna igen så ska jag försöka hjälpa dig!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • issabella
 • Hej!

  Tack för bilden! Eftersom tuja inte kan bryta fram nya skott från hård ved, så bör du klippa bort det gula och intorkade. Det partiet kommer aldrig bli grönt igen vare sig du bara låter det vara eller endast tar bort "bladen".

  Skadan ser inte allvarlig ut och resten av häcken som är synlig på bild ser frisk och grön ut. Det lilla hål som blir efter att du klippt bort toppen kommer snart att fyllas igen av andra grenar.

  Ha en bra dag!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.